Rygning og mundhygiejne
Rygning er en altid omdiskuteret faktor, som vi alle ved kan påvirke vores generelle helbred. Det er dog ikke altid nemt at se, hvor det virkelig har en effekt i kroppen, før det har gjort skade. Rygning forøger kraftigt risikoen for lungecancer, cancer i mundhulen og påvirker generelt den almene sundhed i en negativ retning. Man har bevist at rygning går ind og hæmmer kroppens eget immunforsvar. Eksempelvis er de hvide blodlegemer hos en ryger dårligere til at finde vej ud til områder med infektion end hos en ikke-ryger, og ikke nok med det, så er de hvide blodlegemer der endelig kommer ud til det inficerede område ikke så effektive som hos en ikke-ryger. Derfor påvirker rygning negativt til kroppens evne til at kunne slå infektioner ned, og ikke mindst sænker din krops helingsevne. Som eksempel på dette kan nævnes, at fejlslåede tandimplantatoperationer næsten kun forekommer hos storrygere.
Det første rygningen kommer i kontakt med i kroppen, er mundhulen. Her suges den varme nikotinrøg ind og her påvirker røgen første gang kroppen. For mange rygere er den største bekymring de tydelige mørke misfarvninger, som set med sundhedsvidenskabelige øjne er det mindste problem.
PARADENTOSE OG RYGNING
Rygere har også en større risiko for at udvikle paradentose i forhold til ikke-rygere. Paradentose er en betændelsestilstand i tandkødet og knoglen omkring tænderne. Behandles tilstanden ikke, forsvinder knoglen langsomt omkring tænderne, som først bliver løse og ubehandlet i sidste ende falder ud. Undersøgelser viser, at rygere har et væsentligt større knogletab og flere mistede tænder sammenlignet med ikke-rygere og rygere udvikler oftere sygdommen. Sygdommen forværres, jo flere cigaretter der ryges. Hvis der ryges 20 cigaretter hver dag i 15-20 år, vil risikoen for at udvikle parodontose være 20-25 gange større.
Når man ryger, dæmpes de symptomer, som ses i forbindelse med parodontose. Det er derfor ikke altid nemt at diagnosticere sygdommen i tidlige stadier. For eksempel vil der ikke ses samme hævelse af tandkødet, blødning og betændelse som normalt. Endvidere vil effekten af behandlingen af sygdommen være væsentlig dårligere. Dette gælder både ikke-kirurgisk såvel som kirurgisk behandling. Rent faktisk ses, at 90 % af de behandlinger, som ikke lykkes, at være på patienter, som ryger.
Rygning påvirker, som nævnt, kroppens eget immunforsvar og sårheling. Bakterierne omkring tænderne får derfor lov til rigtigt at få fat, så sygdomsudviklingen går stærkt. Samtidig svækkes behandlingen også af, at sårhelingsprocessen er forringet.
Høj kvalitet til fair priser
Se komplet prislisteTryg og smertefri behandling
Mere om osVi har lørdagsåbent
Bestil en tidTag en snak med din tandlæge omkring, hvordan din rygning påvirker dig eller find Hjælp til Rygestop her. Tandlægerne på Østerbro kan hjælpe dig med at blive motiveret til at få sat et rygestop i gang.