Tandkødsbetændelse
NÅR TANDKØDET ER RØDT
Vi er lukket. Vi åbner igen onsdag kl. 08:00
Bestil tidI tilfælde, hvor plak ikke bliver fjernet ved enten tandbørstning eller ved brug af tandtråd, vil plakken producerer toxiner (gifte), der kan fremme irritation i tandkødet og i nogle tilfælde forårsage tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis. Tandkødsbetændelse kan i de tidlige stadier uproblematisk ‘reddes’, idet at knoglen, hvor tænderne sidder på, endnu ikke blevet påvirket af betændelsen. Hvis der derimod ikke reageres på tandkødsbetændelsen med det samme, kan det fremme parodontose, hvormed dette forårsager permanente skader på både din kæbe og dine tænder.
Høj kvalitet til fair priser
Se komplet prislisteTryg og smertefri behandling
Mere om osVi har lørdagsåbent
Bestil en tidHvilke klassiske symptomer er der på tandkødsbetændelse?
Nogle af de mest hyppigste symptomer, der er på tandkødsbetændelse er, at tandkødet kan opleves som værende hævet, rødt, ømt, samt at det har en tendens til let at bløde under tandbørstning. Et andet klassisk symptom på betændelse i tandkødet er, hvis dit tandkød har trukket sig tilbage fra tænderne og dermed eksponerer tænderne så de syner lange.
Tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis, kan i nogle tilfælde medføre tandkødslommer, hvori der kan samles madrester og plak. Derudover kan dette medføre dårlig ånde, samt smag i munden, uanset hvor fremskreden tilstanden er.
Hvilke årsager kan der ligge til grund for, at man får tandkødsbetændelse?
Den primære årsag til, at der opstår tandkødsbetændelse er bakterierne, der bliver ophobet i plak på tændernes overflade. Hvis plakken ikke bliver fjernet løbende, ved faste tandbørstningsrutiner og ved regelmæssige tandeftersyn, kan betændelsen sprede sig fra tandkødet til vævet og dermed medfører parodontitis. Ligeledes kan plak-belægningerne blive til tandsten. Disse kan dog nemt fjernes ved en tandrensning.
Betændelse i tandkødet kan opstå over længere tid, såvel som det kan opstå akut, hvilket blandt andet kan skyldes, at man har fået en rift i tandkødet idet man har børstet sine tænder for hårdt.
Disse forhold kan være faktorer, der kan være med til at øge risikoen for at få tandkødsbetændelse:
- dårlig mundhygiejne
- rygning
- hyppigt indtag af sukkerholdige måltider
Hvordan kan man undgå tandkødsbetændelse?
Det er muligt at forebygge tandkødsbetændelse ved at opretholde en god mundhygiejne. Dette kan gøres ved grundig tandbørstning, korrekt brug af tandtråd og regelmæssige tandlægebesøg, hvor du får foretaget tandrensninger. Vi anbefaler ligeledes, at du undgår brug af tobak, idet tobak kan forværre tilstanden.
Læs mere omkring mundhygiejne og få tips til, hvordan du kan forebygge eventuelle tandproblematikker med følgende instruktioner.
Ofte stillede spørgsmål / FAQ:
- Hvordan kan man hurtigt få tandkødsbetændelse til at gå væk?
Det er af stor betydning at besøge tandlægen for at få fjernet plak og tandsten fra tænderne. Samtidig er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne ved at børste tænderne regelmæssigt, samt bruge tandtråd dagligt. Med disse tiltag vil tandkødsbetændelsen i langt de fleste tilfælde forsvinde, og tandkødet vil komme sig og blive sundt igen i løbet af blot få dage. -
Kan betændelse i tandkødet gå væk af sig selv?
Det er nødvendigt, at patienten har fokus på at have god, effektiv mundhygiejne for at kunne få tandkødsbetændelse til at gå i sig selv. I tilfælde, hvor tandskødsbetændelsen ikke forsvinder af sig selv, er patienten nødt til at tage kontakt til sin tandlæge for at få undersøgt og behandlet det betændte tandkød. Dette er vigtigt, idet ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til parodontose. - Hvordan ved jeg om jeg har tandkødsbetændelse?
- Ømhed i tandkødet
- Tandkødet er rødt og hævet
- Det bløder fra tandkødet når du børster tænder
- Dårlig ånde
Læs hvad vores patienter synes om os