Tandkødsbetændelse
Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00
Bestil tidOplever du, at dit tandkød er ømt og betændt? Hvis du døjer med irritation i tandkødet, kan det være et tegn på tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis. Hos Tandlægerne på Østerbro har vi mere en 10 års erfaring med at forebygge og behandle tandkødsbetændelse. Uanset om du har brug for rådgivning, en grundig undersøgelse eller en skræddersyet behandling, står vores dygtige behandlere klar til at hjælpe dig.
Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tidHvad er tandkødsbetændelse?
Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødsranden omkring tandkronerne. Hvis tænder og tandkød ikke bliver holdt rent med en god mundhygiejne, vil der over tid blive dannet bakteriebelægninger (plak) langs tænderne og tandkødsranden. Får belægningerne lov til at sidde uforstyrret vil spyt forkalke (mineralisere) plakken, som vil blive omdannet til hårde belægninger, også kaldet tandsten. Tandsten har en ujævn ru overflade, hvori bakterier kan sætte sig fast og med tiden udvikle sig til tandkødsbetændelse. Nogle mennesker danner tandsten hurtigere og i højere grad end andre, og kan derfor have behov for hyppigere tandeftersyn og tandrensninger for at holde bakterierne nede.
Symptomer på tandkødsbetændelse
Der findes forskellige symptomer, der kan indikere, at du har tandkødsbetændelse. Nedenfor har vi oplistet de mest almindelige symptomer, du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at du har tandkødsbetændelse:
- Ømhed og smerte i tandkødet
- Rødt og hævet tandkød
- Blødning fra tandkødet, når du børster tænder eller bruger tandtråd
- Dårlig ånde og dårlig smag i munden
- Ubehag og smerter ved tygning
- Tilbagetrukket tandkød fra tænderne, som eksponerer tænderne så de syner længere
Hvis du ryger, kan tandkødsbetændelse være sværere at opdage, da nikotinen i cigaretterne får blodkarrene til at trække sig sammen. Det gør, at hævelse og blødning ikke vil kunne ses i samme grad.
Oplever du én eller flere af ovenstående symptomer, som ikke forsvinder trods øget fokus god mundhygiejne, så anbefaler vi, at du booker tid til en undersøgelse hos din tandplejer.
Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tidHvordan behandles tandkødsbetændelse?
Hos Tandlægerne på Østerbro tilbyder vi en skånsom og effektiv behandling af tandkødsbetændelse. Behandlingen indledes med en grundig undersøgelse af tandkød og tænder for at vurdere omfanget af betændelsen. Herefter udfører din tandplejer en professionel og smertefri tandrensning for at fjerne plak, tandsten og lindre betændelsen. Efter tandrensningen vejleder vi dig i, hvordan du kan opretholde en god mundhygiejne derhjemme, så du kan forebygge tandsygdomme som denne. Regelmæssige tandlægebesøg kombineret med en god mundhygiejne er nøglen til effektivt at behandle og forebygge tandkødsbetændelse – og til at bevare et sundt og stærkt tandkød.
Kan tandkødsbetændelse forebygges?
Tandkødsbetændelse kan effektivt forebygges ved at opretholde en god mundhygiejne. Det inkluderer grundig tandbørstning to gange om dagen, korrekt brug af tandtråd samt regelmæssige besøg hos din tandplejer til en tandrensning og tandeftersyn. Regelmæssige besøg hos din tandplejer vil forebygge samt opdage tidlige tegn på tandkødsproblemer og andre tandsygdomme. Vi anbefaler også, at du undgår brug af tobak, da tobak kan forværre tilstanden. Du kan læse mere om opretholdelse af en god mundhygiejne her.
Hvorfor får man tandkødsbetændelse?
Den primære årsag til, at der opstår tandkødsbetændelse er, at bakterier bliver ophobet i plak-belægninger på tændernes overflade. Hvis belægningerne ikke bliver fjernet løbende, kan der opstå betændelse i tandkødsranden, som kan sprede sig fra tandkødet til vævet og udvikle sig til paradentose (parodontitis). Betændelse i tandkødet kan både udvikle sig gradvist og opstå akut. Sidstnævnte kan f.eks. skyldes en rift i tandkødet, der opstår ved for hård tandbørstning.
Nedenstående faktorer kan være med til at øge risikoen for tandkødsbetændelse:
- Dårlig mundhygiejne
- Stort indtag af sukkerholdige måltider og drikkevare
- Rygning
- Stress
- Sukkersyge og andre sygdomme, der påvirker immunforsvaret
Læs hvad vores patienter synes om os
FAQ om tandkødsbetændelse
Hvad koster behandling af tandkødsbetændelse?
Prisen på behandling af tandkødsbetændelse varierer afhængigt af dit behandlingsbehov. I de fleste tilfælde vil en almindelig tandrensning være tilstrækkelig, men hvis betændelsen har udviklet sig til paradentose (parodontitis), så kan det være nødvendigt med en udvidet tandrensning. Du kan finde priserne på alle vores behandlinger her.
Er tandkødsbetændelse farligt?
Tandkødsbetændelse er ikke farligt, hvis det behandles i de tidlige stadier. Betændelse går ikke nødvendigvis væk af sig selv og kræver ofte en form for behandling. Hvis du ikke mindsker betændelsestilstanden, kan ubehandlet tandkødsbetændelse i værste tilfælde udvikle sig til tandsygdommen paradentose (parodontitis). Paradentose er en bredt kendt folkesygdom, der udvikler sig over tid, hvor bakterier og infektioner i tandkødslommerne ikke bliver behandlet i tide. Det er heldigvis muligt at stoppe udviklingen af paradentose, hvis det opdages i tide og behandles derefter.
Kan jeg selv behandle tandkødsbetændelse derhjemme?
Du kan mindske, og i nogle tilfælde, få betændelsen i tandkødet til at gå i sig selv ved at opretholde en god mundhygiejne. Gennem daglig tandbørstning og brug af tandtråd kan du fjerne bakteriebelægningerne fra tænderne. Dog kan du ikke selv fjerne tandsten, da der er risiko for, at du beskadiger tænderne i forsøget. Det er derfor vigtigt, at du besøger din tandplejer for at få fjernet plak og tandsten.
Kan betændelse i tandkødet gå væk af sig selv?
I de tidlige stadier kan tandkødsbetændelse ofte bedres og i visse tilfælde forsvinde, hvis man forbedrer sin mundhygiejne. Det kræver dog en aktiv indsats, da det sjældent forsvinder af sig selv. Regelmæssig tandbørstning, korrekt brug af tandtråd og afholdelse fra skadelige vaner som rygning er vigtige for at bekæmpe betændelsen og forebygge yderligere problemer.
Dog er det vigtigt at understrege, at tandkødsbetændelse ikke bør ignoreres. Hvis det ikke behandles korrekt og i tide, kan det udvikle sig til mere alvorlige tandkødssygdomme, som paradentose.
Hvem rammes af tandkødsbetændelse?
Tandkødsbetændelse er en almindelig tilstand, som mange rammes af på et tidspunkt i sit liv. Nogle personer er mere tilbøjelige til at udvikle tandkødsbetændelse og oplever det gentagne gange. Det er også muligt at få tandkødsbetændelse, selvom man har en god mundhygiejne. Tandkødsbetændelse kan f.eks. opstå, hvis man har en visdomstand, der kun er delvist frembrudt, hvor der så kan sætte sig madrester og bakterier i tandkødslommen, der går ind over tanden. Dette område kan være særligt svært at holde rent trods god, effektiv tandbørstning og brug af tandtråd, hvorfor bakterierne kan formere sig til tandkødsbetændelse.
Kontakt os og book tid til en undersøgelse
Døjer du med tandkødsbetændelse og søger effektiv behandling? Vi tilbyder behandlinger, der er tilpasset dine behov for at sikre et sundt tandkød. Vi står klar til at hjælpe dig – kontakt os i dag for en konsultation.
Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tid