Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Tandkødsbetændelse


Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Bestil tid

Når tandkødet er rødt

I tilfælde, hvor plak ikke bliver fjernet ved enten tandbørstning eller ved brug af tandtråd, vil plakken producerer toxiner (gifte), der kan fremme irritation i tandkødet og i nogle tilfælde forårsage tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis. Tandkødsbetændelse kan i de tidlige stadier uproblematisk ‘reddes’, idet at knoglen, hvor tænderne sidder på, endnu ikke blevet påvirket af betændelsen. Hvis der derimod ikke reageres på tandkødsbetændelsen med det samme, kan det fremme parodontose, hvormed dette forårsager permanente skader på både din kæbe og dine tænder.


Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid
Tandkødsbetændelse

Hvilke symptomer er der på tandkødsbetændelse?

Nogle af de mest hyppigste symptomer, der er på tandkødsbetændelse er, at tandkødet kan opleves som værende hævet, rødt, ømt, samt at det har en tendens til let at bløde under tandbørstning. Et andet klassisk symptom på betændelse i tandkødet er, hvis dit tandkød har trukket sig tilbage fra tænderne og dermed eksponerer tænderne så de syner lange.

Tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis, kan i nogle tilfælde medføre tandkødslommer, hvori der kan samles madrester og plak. Derudover kan dette medføre dårlig ånde, samt smag i munden, uanset hvor fremskreden tilstanden er.

Hvilke årsager kan der ligge til grund for, at man får tandkødsbetændelse?

Den primære årsag til, at der opstår tandkødsbetændelse er bakterierne, der bliver ophobet i plak på tændernes overflade. Hvis plakken ikke bliver fjernet løbende, ved faste tandbørstningsrutiner og ved regelmæssige tandeftersyn, kan betændelsen sprede sig fra tandkødet til vævet og dermed medfører paradentose. Ligeledes kan plak-belægningerne blive til tandsten. Disse kan dog nemt fjernes ved en tandrensning.

Betændelse i tandkødet kan opstå over længere tid, såvel som det kan opstå akut, hvilket blandt andet kan skyldes, at man har fået en rift i tandkødet idet man har børstet sine tænder for hårdt.

Disse forhold kan være faktorer, der kan være med til at øge risikoen for at få tandkødsbetændelse:

 • dårlig mundhygiejne
 • rygning
 • hyppigt indtag af sukkerholdige måltider
Patienten i fokus
Forebyggelse

Hvordan kan man undgå tandkødsbetændelse?

Det er muligt at forebygge tandkødsbetændelse ved at opretholde en god mundhygiejne. Dette kan gøres ved grundig tandbørstningkorrekt brug af tandtråd og regelmæssige tandlægebesøg, hvor du får foretaget tandrensninger. Vi anbefaler ligeledes, at du undgår brug af tobak, idet tobak kan forværre tilstanden.

Læs mere omkring mundhygiejne og få tips til, hvordan du kan forebygge eventuelle tandproblematikker med følgende instruktioner.

 

 

Ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose

Når du oplever symptomer på tandkødsbetændelse, er det vigtigt, at du reagerer på det. Tandkødsbetændelse går ikke nødvendigvis væk af sig selv og kræver ofte en form for behandling. Hvis du ikke sørger for at slå betændelsestilstanden ned, kan tandkødsbetændelse i værste tilfælde udvikle sig til tandsygdommen kaldet paradentose (parodontitis).

Paradentose er en bredt kendt folkesygdom, der rammer mange i løbet af deres liv. Det er en sygdom, der bliver udviklet over tid, hvor bakterier og infektioner i tandkødslommerne ikke bliver behandlet rettidigt. Det er heldigvis muligt, at stoppe udviklingen af paradentose, hvis det opdages i tide og der sættes ind, men i de tilfælde, hvor det ikke opdages i tide, kan det have fatale konsekvenser for tændernes sundhed. Bakterierne vil med tiden nedbryde knoglevævet, hvilket vil udvide tandkødslommerne. Når tandkødslommen udvides åbnes der op for adgang for flere bakterier, som forværre tilstanden og med tiden kan gøre tænderne løse og i værste udfald gør, at de falder ud.

Det er derfor vigtigt, at få foretage de regelmæssige tandeftersyn, så tænderne løbende kan få effektive tandrensninger, der renser i dybden. Derudover bør der opretholdes gode rutiner ift. mundhygiejne, med fokus på tandbørstning og brugen af tandtråd.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid

Ofte stillede spørgsmål / FAQ:

 • Hvordan kan man hurtigt få tandkødsbetændelse til at gå væk?
  Det er af stor betydning at besøge tandlægen for at få fjernet plak og tandsten fra tænderne. Samtidig er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne ved at børste tænderne regelmæssigt, samt bruge tandtråd dagligt. Med disse tiltag vil tandkødsbetændelsen i langt de fleste tilfælde forsvinde, og tandkødet vil komme sig og blive sundt igen i løbet af blot få dage.
 • Kan betændelse i tandkødet gå væk af sig selv?
  Det er nødvendigt, at patienten har fokus på at have god, effektiv mundhygiejne for at kunne få tandkødsbetændelse til at gå i sig selv. I tilfælde, hvor tandskødsbetændelsen ikke forsvinder af sig selv, er patienten nødt til at tage kontakt til sin tandlæge for at få undersøgt og behandlet det betændte tandkød. Dette er vigtigt, idet ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose.
 • Hvem rammes af tandkødsbetændelse?
  Alle kan blive ramt af tandkødsbetændelse. Det er en folkesygdom, som alle rammes af på et eller andet tidspunkt i sit liv. Nogle døjer mere med det end andre og oplever at få det regelmæssigt. Hvorvidt man er særligt udsat fr tandkødsbetændelse afhænger af mange faktorer, herunder mundhygiejne. Dog kan tandkødsbetændelse godt opstå til trods for, at man har en god mundhygiejne. Tandkødsbetændelse kan eksempelvis opstå, hvis man har en visdomstand, der kun er delvist frembrudt, hvor der så kan sætte sig madrester og bakterier i tandkødslommen, der går ind over tanden. Dette område kan være særligt svært at holde rent trods god, effektiv tandbørstning og brug af tandtråd, hvorfor bakterierne kan formere sig til tandkødsbetændelse.
 • Hvordan ved jeg, at jeg har tandkødsbetændelse?
  • Ømhed i tandkødet
  • Tandkødet er rødt og hævet
  • Det bløder fra tandkødet når du børster tænder
  • Dårlig ånde

 

Læs hvad vores patienter synes om os

Tandlægerne på Østerbro