Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Tandpine

Oplever du ubehag, ømhed eller smerter omkring en tand eller i tandkødet? Tandpine kan være en intens og ubehagelig smerte, der påvirker både dagligdagen og livskvaliteten. Uanset hvad årsagen er til tandpinen, er det vigtigt, at du tager smerten alvorligt og søger behandling i tide. Her kan du læse om de mest almindelige årsager til tandpine, symptomer du skal være opmærksom på og hvordan vi kan hjælpe dig til at blive smertefri.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid

Hvad er tandpine?

Tandpine er en betændelsestilstand i eller omkring tandnerven, pulpa, der består af kar, bindevæv og nervevæv. Afhængigt af, hvor betændt tandnerven er, kan tandpinen variere fra let ømhed til ulidelig, vedvarende smerte.

Tandpine kan være meget smertefuldt. I langt de fleste tilfælde vil tandsmerterne ikke forsvinde af sig selv. Derfor er det vigtigt, at du reagerer på symptomerne hurtigst muligt for at blive smertedækket og for at forhindre, at smerterne forværres.

Vi behandler 100% smertefrit

Symptomer på tandpine

Der findes forskellige symptomer, der indikerer, at du har tandpine. Nedenfor har vi oplistet nogle af de mest hyppige symptomer på tandpine:

  • Smerter i form af jag ved tygning eller ved sammenbidning – også kaldet funktionssmerter
  • Hævelse i tandkødet eller omkring den betændte tand
  • Smerter i kæben
  • Hovedpine eller ørepine
  • Øget følsomhed over for varme og kolde drikke og fødevarer
  • Blødning omkring tand eller tandkød
  • Feber eller almen utilpashed

Hvis du oplever én eller flere af ovenstående symptomer, anbefaler vi, at du kontakter din tandlæge for at få vejledning, så du hurtigst muligt kan blive smertefri.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid

Hvorfor får man tandpine?

Der kan være mange forskellige årsager til, at man kan få tandpine. Her er nogle af de mest almindelige:

Betændelse omkring din tands rodspids, som f.eks. kan skyldes et dybt hul i tanden eller et slag mod tanden. Er tandens nerve død, kan opløsningen af dødt nervevæv forårsage infektion ved tandens rodspids.

Hul i tanden (almindelig caries) kan medføre tandpine, hvis mad presses ned i tandens hul, hvilket vil påvirke tandens nerve. Hvis hullet i din tand er blevet dybt nok, kan det komme tæt på din tandnerve, hvilket kan resultere tandpine af ofte jagende karakter. Det kan du både opleve i form af konstant tandpine, men også i form af smerter som kommer lejlighedsvist.

Revner i tanden (Infraktion), både synlige og usynlige, kan give en følelse af, at du ’vrider’ i tanden når du tygger og det kan give jagende tandpine. Det er særligt ved indtagelse af koldt og varmt at tandpinen vil opstå.

Knækkede tænder, og tandpine som følge af dette, kan skyldes, at tandnerven eller tandhalsen er blevet blottet (fordi tandkødet har trukket sig tilbage). Det kan medføre isninger, hvor du får ondt ved indtagelse af fødevarer

Tandkødsbetændelse kan være meget smertefuldt og skaber irritation i tandkødet. Betændelsestilstanden kan opstå som følge af paradentose eller en visdomstand, der er ved at bryde gennem tandkødet. Smerterne kan i nogle tilfælde stråle ud til andre dele af ansigtet og kæben.

Hævelse i tandkødet kan give en følelse af ømhed, trykken og smerter. Hævelsen kan bl.a. skyldes en tandbyld. En tandbyld opstår når resterne fra en død tandnerve medfører infektion fra tandens rodspids. Smerterne ved en tandbyld kan være særligt slemme og give kraftig tandpine.

Forstuvet tand, hvis du f.eks. har bidt i noget hårdt.

En forhøjning i en tand, kan give et skævt bid. Hvis en ny tandfyldning, bro- eller krone endnu ikke er blevet tilpasset ordentligt til dit bid, kan du opleve tyggeproblemer og smerter i tænderne.

Traume i tanden, som for eksempel ved et slag mod tanden, der har beskadiget den.

Plastfyldning i en eller flere tænder kan gøre, at din tandnerve er blevet irriteret af boringen som tandlægen har foretaget i denne forbindelse. Det hører til et af de få tilfælde, hvor tandpinen ofte går i sig selv.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid

Hvordan undgår jeg tandpine?

Det er vigtigt at passe godt på tænder og tandkød for at forebygge tandpine. Her er nogle enkle og effektive tips til at beskytte dine tænder og forebygge tandpine.

God mundhygiejne

  • Børst dine tænder regelmæssigt: Det er vigtigt, at du børster dine tænder to gange om dagen med fluortandpasta for at undgå plak og tandsten. Hvis du oplever irritation i tandkødet ved tandbørstning, anbefaler vi, at du gør brug en tandbørste med bløde børstehår for at undgå at skade og irritere tandkødet yderligere.
  • Brug tandtråd: Brug tandtråd dagligt for at fjerne madrester og plak mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke når ind.

Regelmæssige tandlægebesøg

  • Besøg din tandplejer mindst én gang om året for en grundig tandrensning og kontrol. Dog vil der være nogle tilfælde, hvor det kræves, at du kommer ind til tandrensning og kontrol oftere – f.eks. hvis du er paradentosepatient. Her vil tandplejeren kunne opdage tidlige tegn på tandsygdomme som f.eks. tandkødsbetændelse, karies eller tandbylder, før det udvikler sig og bliver mere smertefuldt.

Sund kost

  • Varieret kost: Spis gerne calcium- og vitaminrige fødevarer som mælk, ost og grønne grøntsager, da det styrker tænderne. Spis derimod mindre sukkerholdige fødevarer og drikkevarer, da sukker fremmer væksten af de bakterier, der forårsager karies, som kan give tandpine.

Drik rigeligt med vand: Vand hjælper med at skylle madrester, bakterier og plak væk.

Hvordan lindrer jeg tandpine?

Tandpine kan være meget smertefuldt, men der findes heldigvis forskellige metoder til at lindre smerten.

Start med at børste dine tænder skånsomt med en blød tandbørste, og rens grundigt mellem tænderne med tandtråd for at fjerne madrester og plak, som kan irritere tandkødet og forværre tandpinen.

Du kan også skylle munden med klorhexidin (mundskyl), da det hjælper med at holde mundhulen ren og samtidig kan mindske eksisterende infektion.

Smertelindring kan opnås med håndkøbsmedicin som ibuprofen eller paracetamol, der effektivt reducerer smerte og inflammation.

Ved hævelse eller kraftig ømhed kan du lægge en kold klud eller en ispose (pakket ind i et viskestykke) på kinden. Kulden hjælper med at reducere hævelse og kan midlertidigt lindre smerten.

For at undgå at forværre smerten, bør du undgå at spise hårde eller meget varme fødevarer, da de kan belaste tænderne yderligere.

Tandpine om natten

Tandsmerter kan desværre også opstå i nattetimerne og kan påvirke dig så meget, at du sover dårligt og usammenhængende. Hvis du oplever tandpine i løbet af natten, anbefaler vi, at du forsøger at smertelindre med almindelig smertestillende, såsom ibuprofen eller paracetamol.

Ved gentagende oplevelser med tandpine i løbet nattetimerne er det nødvendigt, at du besøger din tandlæge. I disse tilfælde ser vi regelmæssigt, at kilden til smerterne er tandskæren (bruxisme). Hvis du skærer tænder om natten, kan en bideskinne være med til at forebygge slid på tænderne samt aflaste dine kæbemuskler og led. Bideskinnen vil derfor kunne fjerne hovedpine og lindre smerter i tænderne og kæben.

Hvis tandpinen meget kraftig og ulidelig, og den smertestillende medicin ikke kan lindre det, kan det være nødvendigt, at du kontakter tandlægevagten.

Hvornår skal jeg søge tandlæge?

Tilfælde, hvor du selv kan smertelindre tandpinen:
Det er ikke alle former for tandpine, der kræver et tandlægebesøg – nogle gange kan du selv smertelindre mildere tilfælde med enkle midler. Hvis du oplever let tandpine uden hævelse, misfarvning af tand og tandkød, eller andre tegn på infektion, kan håndkøbsmedicin som ibuprofen eller paracetamol oftest være tilstrækkeligt til at reducere smerterne. Denne form for tandpine kan både være et enkeltstående tilfælde, men også komme og gå i perioder.

Tilfælde, hvor du skal søge smertelindrende behandling hos tandlægen:
Hvis din tandpine kommer og går over en længere periode og det ikke hjælper med grundig mundhygiejne og smertestillende medicin, anbefaler vi, at du henvender dig til din tandlæge og får undersøgt, hvad der kan være årsagen til tandpinen.

Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på symptomer, der kan kræve tandlægehjælp. I tilfælde, hvor din tandpine er konstant, intens og er ledsaget af hævelse, dunkende smerte, feber eller dårlig smag i munden, kan det være tegn på en infektion, som kræver behandling. Hvis du oplever smerte ved tygning, følsomhed over for sambidning eller misfarvning af tanden kan det også være tegn på, at du døjer med et tandproblem. I disse tilfælde er det vigtigt at kontakte en tandlæge hurtigt for at få en professionel vurdering og behandling.

Vi ved, at tandpine kan have en stor påvirkning på ens velvære. Hos Tandlægerne på Østerbro tilbyder vi derfor akut tandlægetid samme dag, hvis du lider af tandpine. Selv hvis du kontakter os senere på dagen, vil vi gøre vores bedste for at finde en tid til dig. Det gælder, uanset om du allerede er patient hos os, eller om du normalt går til en anden tandlæge. For os er det vigtigt at kunne lindre din smerte hurtigt og effektivt.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid
Tandlægerne på Østerbro