Visdomstand
Pris fra
5.345 DKK
En typisk behandling kan bestå af:
- Panoramarøntgen
- Bedøvelse
- Amotio/operativ fjernelse af tand
Vi har åbent i dag fra 08:00 - 17:00
Bestil tidHVAD ER EN VISDOMSTAND?
Visdomstænderne er de sidste tænder vi får, i det blivende tandsæt. Det er den bageste tand i tandrækken i både under- og overkæben, og det er den 3. af de store kindtænder. Visdomstænderne bryder typisk frem omkring 17-22 års alderen. Nogle har dem slet ikke, mens andre kan have dem liggende inde i kæbeknoglen, uden de bryder frem gennem tandkødet. Der er dermed stor forskel fra person til person ift. hvorvidt visdomstænderne bryder frem, og hvordan visdomstænderne ligger placeret i kæben.
Tanden har sandsynligvis fået sit navn, visdomstand, fordi den først bryder ud, når man er blevet voksen og ”vis”. I dag har visdomstænderne ikke nogen særlig funktion, men de er et levn fra fortiden. Menneskets kæber er blevet mindre med evolutionen. Der er derfor oftest ikke plads til visdomstænderne i vores kæbe. Vi anvender ikke vores tænder på samme måde, som vi gjorde før i tiden, så vores tænder slides ikke så meget. Ligeledes er vi blevet rigtig gode, til at holde vores tænder sunde. Dette betyder blandt andet at vi ikke har brug for denne 3. kindtand, på samme måde i dag.
HVORNÅR SKALEN VISDOMSTAND FJERNES?
Husk at vi har særligt fokus på tandlægeskræk og udfører vores behandlinger helt smertefrit.
Mange visdomstænder bryder helt normalt frem og bliver en integreret del af tandbuen. Andre bliver liggende i kæbeknoglen, og bryder aldrig frem i tandrækken. Visdomstænderne kan ligge i kæbeknoglen, i mange år uden at gøre skade.
I nogle tilfælde, kan der dog ubemærket opstå forskellige problemer med visdomstænderne. Derfor er det vigtigt at holde øje med tænderne sammen med tandlægen, hvor der kan tages røntgenbilleder, så tandens placering kan følges.
Hos mange mennesker, er der kun plads til, at en lille del af visdomstanden bryder frem i munden. Dette behøver ikke at være noget problem, hvis man kan holde ens visdomstænder rene.
Særligt i underkæben er mange visdomstænder kun brudt delvist frem og sidder halvt dækket af en tandkødslap. Her kan der nemt samle sig bakterier, hvilket giver en betændelsestilstand i det tandkød, der omgiver tanden (Pericoronitis). Dette kan give symptomer i form af smerte, rødmen, hævelse og problemer med at åbne munden op.
Hyppigt klager patienter over et smertebillede med smerte dybt i kæben, der bevæger sig op til øret i den pågældende side. Ligeledes har mange reduceret gabeevne. Betændelsen kan nogle gange behandles med antibiotika, en grundig rensning, skylning med en desinficerende væske hos tandlægen samt godt renhold. Bliver betændelsen ved med at opstå, er det nødvendigt at fjerne visdomstanden.
En visdomstand kan sidde roteret eller kippet, så det bliver svært at holde rent, nede mellem tanden og nabotanden. Dette kan give anledning til, at der udvikler sig paradontose lokalt, og tanden skal fjernes, for at paradontosen ikke videreudvikler sig. Paradontose er en sygdom, som opstår, når en masse bakterier samler sig. Der dannes tandsten og kroppens immunforsvar prøver at danne en barriere for bakterierne. Dette resulterer i, at knoglen mellem de to tænder nedbrydes, da det er en del af kroppens immunforsvars reaktion, på den betændelsestilstand, som bakterierne har medført.
Da det er svært at holde rent helt inde bagtil i munden, er der stor risiko for, at der opstår caries (hul i tanden) i visdomstanden, hvilket også kan være en årsag til, at tanden må trækkes ud. Hvis visdomstanden ligger uheldigt drejet, kan der opstå caries i nabotanden, som følge af, at det er svært at få rengjort tilstrækkeligt mellem tænderne, hvor der nemt sætter sig madrester.
Her ses hyppige årsager til, at visdomstænder fjernes:
- Hvis visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt ses betændelse og hævelse af tandkødet.
- Hvis der er hul i visdomstanden eller nabotanden.
- Hvis der er fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden.
- Hvis visdomstanden ligger nede i kæben, og ’gnaver’ på nabotanden.
- Hvis der er en cyste omkring visdomstandens krone. Hvis en visdomstand er fuldt frembrudt, kan den trækkes ud som andre tænder. Er tanden kun delvist eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt at foretage en operation for at få den ud.
HVORDAN FJERNES VISDOMSTANDEN?
Det er vigtigt at have spist inden en fjernelse af visdomstanden, da et lavt blodsukker, vil kunne føre til, at man bliver utilpas.
Inden en visdomstand fjernes, tager tandlægen et røntgenbillede (ofte et panoramarøntgenbillede), for at se, hvordan tanden og roden ligger nede i knoglen. Dette er især væsentligt at se i forhold til en vigtig nerve, som visdomstanden ligger lige op af.
Der lægges altid en lokalbedøvelse omkring tanden, så der ikke vil kunne mærkes nogen smerter, når tanden fjernes. Da man er ved fuld bevidsthed, vil man kunne fornemme og høre, at der bliver arbejdet i munden.
I nogle tilfælde, kan tanden trækkes ud og i andre tilfælde, er det nødvendigt at operere tanden ud.
Nogle gange, hvis tanden er fuldt frembrudt og det er muligt, nøjes man med at trække tanden ud. Det er som regel simpelt og hurtigt overstået. Tanden løsnes og fjernes.
Ligger tanden nede i kæbeknoglen eller sidder godt fast, kan det være nødvendigt at foretage en lille operation. Her lægges et lille snit i tandkødet og lidt af kæbeknoglen fjernes, så man får adgang til tanden, der nu kan fjernes. I nogle tilfælde, vil det være nødvendigt at dele tanden i mindre stykker. Når tanden er fjernet, lukkes tandkødet til igen med et par sting.
Hos Tandlægerne på Østerbro har vi bred erfaring med fjernelse af visdomstænder. Derfor skal man ikke forvente, at en visdomstandsoperation tager meget mere end 30 minutter, og er naturligvis 100 % smertefrit. Man skal være forberedt på, vi tager operationen meget seriøst, hvorfor vi stiller meget høje krav til steriliteten før og under operationen. Hele klinikrummet bliver dækket ind i sterile grønne operationsstykker, og tandlægen eller kæbekirurgen samt dennes assistent arbejder i sterile fulddragter.
Før bedøvelsen modtager du en pille, Ibumetin 600 mg, som skal modvirke smerter og hævelse efter operationen. Efterfølgende bliver du bedøvet, hvilket foregår før den sterile opdækning. Herefter bliver du som patient dækket ind i et operationsklæde, som du har på under hele operationen. Årsagen til dette er, at vi ikke ønsker at tilføre vores patienter nogle udefrakommende bakterier under operationen. Det kan virke lidt overvældende, når man ligger under den sterile opdækning, og det kan føles meget ”operationsagtigt”. Husk blot på at vi passer rigtig godt på dig, og at hvis man skal vælge mellem, om ens operation skal være usteril eller steril, er det de færreste der vil vælge en usteril operation. Det er stadig hyppigt forekommende, at tandlæger i Danmark opererer usterilt under fjernelse af visdomstænder.
De fleste af vores patienter slapper først rigtig af, når operationen er påbegyndt. Det er ofte først her, at patienterne tror på, at det rent faktisk bliver smertefrit.
Når tanden er fjernet, lægges der 3-8 suturer (sting), som skal fjernes 7-10 dage senere.
Efter operationen får du en grundig vejledning i, hvordan du skal forholde dig postoperativt.
EFTER FJERNELSE AF EN VISDOMSTAND
Når bedøvelsen forsvinder fra området, vil mange få smerter. Smerterne vil som regel ikke være værre, end at de kan dækkes med almindelig smertestillende medicin, som du får med fra klinikken. Denne medicin tages inden bedøvelsen forsvinder, så det virker, når den ophører. Dette instruerer tandlægen omkring.
De følgende dage, vil området oftest hæve kraftigt op og der kan være tiltagende smerter. Ligeledes vil kunne ses en misfarvning. Dette vil ofte være væk efter en uge. Det er bedst at skåne området og tygge maden i den modsatte side, i et par dage efter indgrebet. Når der er hævelse og smerte, vil nogle opleve, at det kan være svært at gabe normalt de første dage. Hævelsen tager ofte til de første fire dage, og vender derefter, og falder hurtigt til næsten at være væk på dag 7. Det anbefales, at man holder sig væk fra hårdt fysisk arbejde i to dage, for at mindske risikoen for en efterblødning.
Det er vigtigt, at man fortsætter med en god mundhygiejne, i dagene efter fjernelsen af en tand. Bakterier og madrester kan nemt sætte sig i såret, og dette kan give betændelse. Der skal ikke børstes omkring såret, men resten af munden skal holdes ren. Som supplement, skal man skylle munden med klorhexidin mundskyllevæske 0,2 % ind til trådene fjernes.
SMERTER I EN VISDOMSTAND
Oplever du smerter i din visdomstand? Smerter i en visdomstand kan være meget ubehageligt. Ofte er det et symptom på, at der forekommer en form forandring omkring tanden. Der kan være forskellige årsager til, at en visdomstand gør ondt. Det kan skyldes at visdomstanden er på vej til at bryde ud, og det pres, det skaber, kan være smertefuldt. Nogle gange bryder tanden skævt ud og ender med at skubbe til de andre tænder, hvilket kan forårsage en del ubehag og tandpine.
En anden årsag til smerter i visdomstænder kan være betændelse. Betændelse forekommer, når bakterier trænger ned i tandkødet omkring tanden og ikke bliver fjernet. Det er særligt i tilfælde, hvor visdomstanden ikke er fuldt brudt ud, at de fleste oplever tandkødsbetændelse. Dette skyldes at tanden er delvist dækket af tandkød, hvormed der opstår en tandkødslomme, hvor bakterierne nemmere kan gemme sig under, idet det kan være svære at holde området rent. Hvis det ikke er tilstrækkeligt med et øget fokus på god tandhygiejne, kan det være nødvendigt at modtage behandling hos en tandlæge for at lindre smerten og fjerne betændelsen.
Hvis du oplever smerter i en eller flere af dine visdomstænder anbefaler vi, at du smertelindrer med paracetamol eller ibuprofen, samt har fokus på mundhygiejne i form af tandbørstning og brug af tandtråd. Hvis ovenstående ikke smertelindrer kan du bestille tid til et tjek hos så vi kan hjælpe dig med at blive smertefri. Bestil tid HER.
SÅDAN FOREGÅR KIRURGISKE INDGREB HOS OS:
HVAD KAN GÅ GALT?
Oftest er det helt ufarligt at få fjernet en visdomstand, men som ved andre operationer, vil der være en lille risiko for komplikationer. Det er dog generelt sjældent, at dette opleves.
I såret kan der opstå en betændelse. Dette kan give dunkende og stærke smerter. Er det en kraftig betændelse, vil man kunne blive utilpas og få feber. Der vil kunne opleves dårlig smag i munden og dårlig ånde. Oplever man disse symptomer, skal man kontakte sin tandlæge og få en kontrol. Hvis det er en voldsom betændelse, kan det være nødvendigt med en antibiotikakur.
En visdomstand kan ligge meget tæt på en følenerve, og der kan i få tilfælde være risiko for, at denne følenerve bliver beskadiget. Derfor er det vigtigt, at tandlægen tager et eller flere røntgenbilleder inden indgrebet, så det kan ses, om tanden er tæt på en nerve. Hvis en nerve rammes, kan der, i sjældne tilfælde, opstå følelsesløshed, snurren eller en sovende fornemmelse i underlæben. Disse føleforstyrrelser er oftest forbigående, men i enkelte tilfælde kan man desværre opleve, at forstyrrelserne er vedvarende. Vi har dog aldrig oplevet en vedvarende føleforstyrrelse endnu på klinikken.
Når en tand fjernes, ligger der en prop af blod i hullet (blodkoagel) i kæben, der hvor tanden har siddet. Denne prop kan gå i opløsning og kæbeknoglen vil derved blive blottet. Dette er meget smertefuldt, og smerterne kan trække helt op i øret. Opleves dette, kontaktes tandlægen og der skylles og lægges et stykke desinficerende og smertestillende stof i hullet, som lindrer smerterne og hjælper helingen af såret.
Vi har åbent i dag fra 08:00 - 17:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tidSkal du have fjernet dine visdomstænder? Kontakt os og få en forundersøgelse. Vores klinik har GRATIS PARKERING og er beliggende tæt på OFFENTLIG TRANSPORT.
Læs hvad vores patienter synes om os