Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Visdomstand (fjernelse af visdomstand)


Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:00

Bestil tid

Hvad er en visdomstand?

Visdomstænderne er de sidste tænder vi får i det blivende tandsæt. Tænderne er placeret som de bagerste tænder i tandrækken i både under- og overkæben og er den 3. af de store kindtænder. De fleste oplever, at deres visdomstænder bryder frem omkring 17-22-årsalderen. Dog er det langt fra alle, der har visdomstænder. Nogle mennesker har dem slet ikke, mens andre kan have dem liggende inde i kæbeknoglen uden de bryder frem gennem tandkødet.

I dag har visdomstænderne ikke nogen særlig funktion. Menneskets kæber er blevet mindre med evolutionen og der er oftest ikke plads til visdomstænderne i vores kæbe. Derudover bruger vi ikke vores inderste kindtænder på samme måde, som vi gjorde før i tiden. Af samme grund har vi i dag ikke brug for den 3. kindtand, som vi havde engang.

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Mange visdomstænder bryder helt normalt frem og bliver en integreret del af tandbuen. Andre bliver liggende i kæbeknoglen og bryder aldrig frem. Visdomstænderne kan ligge i kæbeknoglen i mange år uden at gøre skade på andre tænder. I nogle tilfælde, kan der opstå forskellige problemer med visdomstænderne. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på forandringer omkring dine visdomstænder, og at din tandplejer regelmæssigt tager røntgenbilleder for at følge tandens udvikling.

De hyppigste årsager til, at visdomstænder skal fjernes:

  • Hvis visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt ses betændelse og hævelse af tandkødet
  • Hvis der er hul i visdomstanden eller nabotanden
  • Hvis der er en fordybning i en tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden
  • Hvis visdomstanden ligger nede i kæben og skubber til nabotanden
  • Hvis der er en cyste omkring visdomstandens krone

Langt de fleste mennesker oplever, at der kun er plads til, at en lille del af visdomstanden bryder frem. Det er nødvendigvis ikke et problem, hvis du med en god mundhygiejne kan formå at holde dine visdomstænder rene.

Det er særligt i underkæben, at mange oplever, at visdomstænderne kun bryder delvist frem og sidder halvt dækket af en tandkødslomme eller at tanden er roteret, så det kan være svært at holde rent mellem visdomstanden og nabotanden. Der kan nemt samle sig bakterier mellem tænderne og i tandkødslommerne, hvilket kan give en betændelsestilstand i det tandkød, der omgiver tanden (Pericoronitis). Det kan give symptomer i form af smerte, rødmen, hævelse og reduceret gabeevne.

Betændelsen kan oftest behandles med antibiotika, en grundig tandrensning og skylning med det desinficerende mundskyllevæske, klorhexidin, men bliver tandkødsbetændelsen ved med at komme tilbage eller udvikler sig til paradentose (parodontitis), er det nødvendigt at fjerne visdomstanden.

Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid

Behandlingsforløbet for fjernelse af en visdomstand

Inden en visdomstand fjernes, tager tandlægen et røntgenbillede (ofte et panoramarøntgenbillede) af dine tænder, for at kunne vurdere, hvordan tanden og roden er placeret ift. kæbeknoglen og nerverne. Der findes tre forskellige behandlingsmetoder, da nogle visdomstænder kan være mere vanskelige at fjerne end andre. Det afhænger af tandens placering, frembrud og eventuelle risici i forbindelse med fjernelse af tanden.

Behandlingsmetoder til fjernelse af visdomstænder:

  • Tandudtrækning: Hvis visdomstanden er brudt helt ud og tanden er placeret lige ift. nabotænderne, kan den fjernes med almindelige instrumenter og lokalbedøvelse. Tandudtrækning er den mest almindelige metode og bruges, hvis der ikke er udfordringer med tandens placering. Du kan læse mere om simpel tandudtrækning på siden her.
  • Operation udført af tandlæge: Er visdomstanden kun delvist brudt ud, skubber til nabotænderne, ligger tæt op ad en nerve eller er placeret dybt nede i kæben er et mindre operativt indgreb nødvendigt. Tandlægen vil lave et lille snit i tandkødet og hvis nødvendigt fjerne lidt af kæbeknoglen for at få adgang til tanden. Hos Tandlægerne på Østerbro har vi stor erfaring med fjernelse af visdomstænder, og derfor kan du forvente, at en visdomstandsoperation i gennemsnit tager ca. 30 minutter og udføres 100 % smertefrit.
  • Operation udført af kæbekirurg: I mere komplicerede tilfælde, hvor visdomstanden er placeret tæt på en nerve i kæben eller i en position, der øger risikoen for skade på nabotanden, vil en kæbekirurg udføre operationen. Denne behandlingsmetode sikrer maksimal præcision og udføres for at beskytte nerven og minimere risikoen for komplikationer og efterfølgende gener.

Vær opmærksom på, at det er vigtigt, at du har spist inden fjernelse af en visdomstand, da et lavt blodsukker kan føre til, at du kan blive utilpas under behandlingen.

Hvordan foregår en tandudtrækning?

Simpel tandekstraktion af en visdomstand foregår på følgende måde:

  1. Området omkring tanden lokalbedøves. Når tanden er fuldt bedøvet, påbegyndes fjernelsen af tanden.
  2. Tandlægen kan gøre brug af forskellige instrumenter til ekstraktionen. Oftest starter tandlægen med at anvende en tang til forsigtigt at rykke i tanden for at løsne den fra kæben. Alternativt benyttes der et specialværktøj kaldet en luxator, som placeres mellem tanden og knoglen for gradvist at løsne tanden. Et andet instrument, der ofte anvendes, er en såkaldt elevator, som minder om en fin, lige skruetrækker. Selve behandlingen er helt smertefri, men det er almindeligt at opleve et let tryk og høre knagende lyde, hvilket er normalt.
  3. Når tanden er fjernet, vil tandlægen isætte en steril gazetampon for at standse blødningen.

Mette Hørberg Kæbekirurg (tilknyttet vores klinik på Frederiksberg)
Gunnar Eysturoy Tandlæge
Se resten af vores medarbejdere

Hvordan foregår en operativ fjernelse af visdomstand (amotio)?

Operativ fjernelse af en visdomstand udføres på samme måde, om det er en tandlæge eller en kæbekirurg, der foretager fjernelsen af visdomstanden. Selve behandlingen er derfor den samme, men det er tandens placering og kompleksitet af fjernelsen, der afgør hvem, der skal udføre indgrebet.

Operativ fjernelse af en visdomstand foregår på følgende måde:

  1. Inden bedøvelsen får du smertestillende medicin, Ibumetin 600 mg, som skal afhjælpe smerter og hævelse efter operationen.
  2. Klinikrummet vil blive sterilt opdækket og du vil få lagt et operationsklæde over dig, som du har på under hele operationen. Det kan for nogle virke overvældende, når man ligger under den sterile opdækning og det kan føles meget ”operationsagtigt”. Dog er det vigtigt at huske, at vi gør det for at passe på dig og beskytte dig fra bakterier under operationen.
  3. Tandlægen vil derefter lægge en lokalbedøvelse omkring tanden, så du ikke vil kunne mærke smerter, når tanden fjernes. Da du er ved fuld bevidsthed under hele behandlingen, vil du kunne fornemme og høre, at der bliver arbejdet i munden, men du vil ikke kunne mærke noget. Hvis du mærker den mindste smerte, så oplys behandleren om det, så du kan blive fuldt smertedækket.
  4. Når bedøvelsen virker, lægger behandleren et lille snit i tandkødet og fjerner lidt af kæbeknoglen, så der er direkte adgang til tanden, der nu kan fjernes. Nogle gange kan det være nødvendigt at dele tanden i mindre stykker. Når tanden er fjernet, lægges der 3-8 sting (suturer), som skal fjernes hos behandleren efter 7-10 dage.

Hvordan skal jeg forholde mig efter fjernelse af en visdomstand?

Sådan skal du forholde dig efter en tandudtrækning:

Efter en simpel tandekstraktion er det helt normalt at opleve blødning. Din tandlæge vil give dig en gazetampon, som du skal bide hårdt på i cirka en time for at sikre, at blodet størkner ordentligt. Efter indgrebet kan du opleve hævelse og lette smerter. For at mindske hævelse kan du anvende kolde kompresser eller isposer.

Efter en tandudtrækning danner kroppen et blodkoagel (blodbobbel) i hullet, hvor tanden har siddet, som en naturlig del af helingsprocessen. Blodkoagelet fungerer som en beskyttende barriere, der dækker og beskytter knoglen og de omkringliggende nerver mod infektion og irritation. For at undgå, at blodkoagelet brister, fraråder vi, at du spiser eller drikker i tre timer efter tandudtrækningen samt skyller/gurgler munden i væske i de første 24 timer. Du bør også undgå at suge i såret og bruge sugerør, for at beskytte helingsprocessen.

Den første dag efter indgrebet bør du holde dig til blød, kølig kost og sørge for at tygge maden i den modsatte side af munden. Når du børster tænder, skal du undgå at ramme området omkring tandudtrækningen. Skylning med klorhexidin er som regel ikke nødvendigt, medmindre din tandlæge anbefaler det.

Vi anbefaler, at du forholder dig i ro det første døgn og ikke udøver fysisk aktivitet de første par dage. Undgå også at ryge dagene efter tandekstraktionen.

Når du skal sove de første to nætter, kan det være en god idé at sove med hovedet let hævet for at reducere hævelse. Hvis der opstår smerter, kan milde smertestillende midler som paracetamol og ibuprofen anvendes efter behov og i overensstemmelse med doseringsvejledningen.

Sådan skal du forholde dig efter en operativ fjernelse af en visdomstand:

Efter operationen vil tandlægen give dig en grundig vejledning i, hvordan du skal forholde dig de følgende dage.

Når bedøvelsen forsvinder fra området, vil mange opleve at få smerter. Smerterne vil som regel ikke være værre end, at de kan dækkes med almindelig smertestillende medicin, som du får med fra klinikken. Vi anbefaler, at du tager smertestillende inden bedøvelsen forsvinder, da det er nemmere at smertedække på forhånd.

De følgende dage, vil området oftest hæve op og blive misfarvet, og du kan opleve tiltagende smerter. Nogle vil opleve at hævelsen og smerten kan gøre, at det kan være svært at gabe normalt de første dage. Hævelsen tager ofte til de første fire dage, men falder derefter og er oftest næsten væk på dag 7. Det er bedst at skåne området og tygge maden (gerne blød kost) i den modsatte side i et par dage efter indgrebet.  Derudover anbefaler vi, at du holder dig fra hårdt fysisk arbejde i to dage samt rygning og alkohol for at mindske risikoen for, at såret går op.

Det er vigtigt, at du fortsætter med en god mundhygiejne i dagene efter, at visdomstanden er blevet fjernet. Bakterier og madrester kan nemt sætte sig i såret, som kan give betændelse, hvis det ikke fjernes og renses. Du må ikke børste omkring såret, men resten af tænderne må gerne børstes. Tandlægen vil vejlede dig i brugen af klorhexidin mundskyllevæske 0,2 % de første par dage efter operationen, da tandpasta modvirker effekten af klorhexidin.

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Hvad koster det at få fjernet en visdomstand?

Prisen for at få fjernet en visdomstand varierer afhængigt af kompleksiteten af fjernelsen og dermed, hvilken type behandling, der er nødvendig. Prisen afhænger af om tanden fjernes ved en simpel tandudtrækning, operativ fjernelse hos tandlæge eller ved operativ fjernelse udført af en kæbekirurg. Du kan se alle vores priser på denne side.

Hvorfor vælge Tandlægerne på Østerbro?

Hos Tandlægerne på Østerbro kombinerer vi høj faglig ekspertise med moderne teknologi for at sikre dig præcise og effektive behandlinger. Vores dygtige behandlere har stor erfaring med komplicerede tandfjernelser og gør sig umage for at skabe en tryg og behagelig oplevelse for dig. Vi prioriterer din komfort og gør alt for, at din behandling bliver så smertefri og skånsom som muligt.

FAQ om visdomstænder

Gør det ondt at få fjernet en visdomstand?

Fjernelse af en visdomstand er et smertefrit indgreb, der udføres under lokalbedøvelse, som effektivt sikrer, at du ikke oplever nogen form for smerte under behandlingen. Du kan dog mærke lette tryk og fornemmelsen af, at der arbejdes i din mund, hvilket er helt normalt.

Efter behandlingen vil du opleve ømhed eller hævelse i området, men vi sørger for, at du får klare instruktioner til smertelindring og efterpleje. Det indebærer bl.a. anbefalinger om smertedækning med receptfri smertestillende medicin og afkøling med is for at mindske hævelsen.

Vi stræber efter at gøre hele processen så behagelig som muligt – både før, under og efter indgrebet. For at sikre dette, følger vi op med et opkald dagen efter indgrebet for at høre, hvordan du har det, og for at besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have.

Hvornår vokser visdomstænder frem?

Langt størstedelen oplever, at deres visdomstænder bryder ud i 17-22-årsalderen. Dog er det ikke alle, der oplever, at tænderne bryder frem gennem tandkødet, da de forbliver liggende dybt i kæbeknoglen uden at skabe gener. Der er også nogle, som er født uden visdomstænder.

Kan jeg vente med at få fjernet en visdomstand?

Det afhænger af flere faktorer, om du kan vente med at få fjernet din visdomstand. Hvis visdomstanden ikke forårsager smerte, betændelse, skubber til nabotanden eller andre problemer, er det ikke nødvendigt at fjerne tanden. Det er dog vigtigt, at du løbende får tjekket tanden af din tandplejer, da problemer med visdomstænder kan opstå pludseligt. Din tandplejer vil i samarbejde med en af vores tandlæger vurdere, hvorvidt tanden skal fjernes baseret på grundige tandeftersyn og røntgenbilleder.

Hvilke komplikationer kan der være ved fjernelse af en visdomstand?

Oftest er det helt ufarligt at få fjernet en visdomstand, men som ved andre operationer, vil der være en lille risiko for komplikationer. Det er dog sjældent, at dette sker.

Mulige komplikationer i forbindelse med fjernelse af visdomstand:

  • I såret kan der opstå en betændelse, hvis området ikke holdes rent. Det kan give dunkende og stærke smerter. Er det en kraftig betændelse, vil du opleve, at du bliver utilpas og får feber, og du vil kunne opleve dårlig smag i munden og dårlig ånde. Oplever du disse symptomer, skal du kontakte din tandlæge og få en tid til en kontrol. Hvis det er en voldsom betændelse, kan det være nødvendigt med en antibiotikakur. Du kan kontakte os her.
  • En visdomstand kan være placeret meget tæt på en følenerve, og der kan i få tilfælde være risiko for, at denne følenerve bliver beskadiget. Derfor er det vigtigt, at der tages røntgenbilleder inden indgrebet, så tandlægen kan vurdere, hvor tæt tanden sidder på en nerve. Hvis en nerve rammes, kan der i sjældne tilfælde opstå følelsesløshed, snurren eller en sovende fornemmelse i underlæben. Føleforstyrrelserne er oftest forbigående, men i enkelte tilfælde kan man desværre opleve, at forstyrrelserne er vedvarende. Vi har dog aldrig oplevet en vedvarende føleforstyrrelse på klinikken.
  • Når en tand fjernes, dannes der en prop af blod i hullet (blodkoagel) i kæben, hvor tanden har siddet. Proppen kan gå i opløsning og kæbeknoglen vil blive blottet. Denne tilstand kaldes ’dry socket’ og er meget smertefuldt. Smerterne kan trække helt op til øret. Hvis du oplever det, skal du kontakte tandlægen. Din tandlæge kan skylle området og lægge et stykke desinficerende og smertestillende stof i hullet, som lindrer smerterne og hjælper helingen af såret.

Bestil tid til konsultation af visdomstænder

Hvis du oplever smerter i en eller flere af dine visdomstænder anbefaler vi, at du smertelindrer med paracetamol eller ibuprofen samt har fokus på mundhygiejne med tandbørstning og brug af tandtråd. Hvis det ikke lindrer smerterne, kan du bestille tid til en konsultation, så vi kan hjælpe dig med at blive smertefri.

Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid
Tandlægerne på Østerbro