Tandudtrækning(Tandekstraktion)
Vi er lukket. Vi åbner igen onsdag kl. 08:00
Bestil tidHar du brug for at få fjernet en tand? Så står vores erfarne tandlæger står klar til at hjælpe dig. En tandudtrækning, også kaldet tandekstraktion, er en behandling, hvor tanden fjernes fra dens plads i kæbeknoglen (alveolen). Før tandlægen beslutter, om det er nødvendigt at fjerne tanden, vil alle andre muligheder for at reparere eller genopbygge tanden blive nøje undersøgt og vurderet.
Tandudtrækning kan være nødvendigt, hvis:
- Du har udfordringer med dine visdomstænder, der f.eks. giver betændelse i tandkødet.
- Der er pådraget en alvorlig tandskade/tandtraume på en tand. Det kan bl.a. skyldes et dybt cariesangreb og skader som knækkede eller revnede tænder. Desuden kan en tand være ramt af særligt fremskreden paradentose (parodontitis), hvorfor det kan være nødvendigt at fjerne tanden.
- Du har tænder, som står forkert i tandrækken eller tænder, der ikke har en funktionel betydning for tandrækken, men derimod giver komplikationer for de øvrige tænder.
- Du har for mange tænder i munden. Hvis du er født med flere tænder end normalt, så kan de blokere frembruddet af andre tænder.
- Du skal have en tandregulering (ortodontisk behandling). Til tider kan det være nødvendigt for en ortodontist (bøjletandlæge) at fjerne en tand for at kunne få plads til de andre tænder og skabe en perfekt tandbue.
- Du er i behandling for sygdomme, som f.eks. cancerterapi. Hvis du skal behandles for cancer, kan du risikere, at dine tænder bliver svækket, da kroppens immunforsvar er kraftigt nedsat i perioden, hvor du bliver behandlet. I nogle tilfælde fjernes de dårlige tænder før der gives strålingsterapi, da behandlingen kan vanskeliggøre fjernelse af tænder.
To typer af tandekstraktion
Vi udfører to typer af tandekstraktion – simpel tandudtrækning og operativ fjernelse af en tand (amotio). Ved simpel tandudtrækning er tanden fuldt frembrudt og kan nemt ekstraheres fra kæben, hvorimod det kræver et operativt indgreb, hvis tanden er delvist frembrudt, ligger dybt placeret i kæben, skubber til nabotænderne eller ligger tæt op af en nerve.
Hvordan foregår en tandudtrækning?
Hvis tanden er helt frembrudt i munden og nemt kan fjernes fra kæbeknoglen uden et behov for at fjerne noget af knoglen, at tanden skal deles i mindre stykker eller uden risiko for, at rødderne knækker, vil tandlægen udføre en simpel tandudtrækning.
Simpel tandudtrækning foregår på følgende måde:
1: Tandlægen bedøver området med en lille, tynd nål. Bedøvelsen gives ved hjælp af en skånsom teknik, så du næsten ikke vil mærke noget. Herefter kan behandlingen udføres 100% smertefrit, men du vil stadig kunne fornemme tryk og berøring ved området.
2: Når området omkring tanden er fuldt bedøvet, vil tandlægen forsigtigt løsne tanden. Det gøres ved hjælp af en tang, der bruges til at lirke tanden frem og tilbage for at frigøre den fra knoglen. I nogle tilfælde anvendes en luxator – et instrument, der placeres i mellemrummet mellem tanden og knoglen for at løsne tanden yderligere. Derefter anvendes en elevator, et lille værktøj, der kan hjælpe med at frigøre tanden.
3: Når tanden er fjernet, isætter tandlægen en steril gazetampon i såret for at standse blødningen.
Hvordan foregår en operativ fjernelse af en tand (amotio)?
En operativ fjernelse af en tand kan udføres af en tandlæge eller en kæbekirurg. Hvem der udfører behandlingen, afhænger af tanden og røddernes placering samt kompleksiteten af indgrebet. Operativ fjernelse af en tand foretages, hvis tanden skubber til nabotanden, ligger tæt op ad en nerve, er delvist frembrudt eller på anden vis vanskeliggør en simpel tandudtrækning. Behandlingen foregår på samme måde uanset om det er en tandlæge eller en kirurg, der udfører behandlingen.
Tandlægen udfører behandlingen, hvis:
- Tanden kun er delvist frembrudt
- Tanden presser mod nabotænderne
- Tanden ligger dybt i kæben
Kirurgen udfører behandlingen, hvis:
- Der er tale om et kompliceret tilfælde
- Tanden er tæt placeret op af en nerve
- Tanden er i en position, der øger risikoen for skade på nabotanden
Operativ fjernelse af en tand foregår på følgende måde:
1: Før lokalbedøvelsen lægges vil du få udleveret smertestillende medicin, Ibumetin 600 mg, som afhjælper smerter og eventuel hævelse efter indgrebet.
2: Der lægges et sterilt operationsklæde over dig og klinikrummet bliver dækket sterilt op.
3: For at du ikke vil kunne mærke smerter, når tanden bliver fjernet, vil behandleren lægge en lokalbedøvelse i området omkring tanden. Dog vil du kunne høre lyde og fornemme tryk i området, da du er ved fuld bevidsthed.
4: Når behandleren har sikret sig, at bedøvelsen virker, vil behandlingen påbegyndes. Behandleren laver et lille snit i tandkødet, så der kan fjernes lidt af kæbeknoglen for at få direkte adgang til tanden, som derefter kan fjernes. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at ødelægge tanden, så den kan tages ud fra kæben i mindre stykker. Efter tandfjernelsen vil der blive lagt 3-8 sting (suturer), som vil blive fjernet af behandleren efter 7-10 dage.
Betændelse efter tandudtrækning
Der kan i sjældne tilfælde opstå betændelse i såret, som vil gøre at hullet ikke lukker sig og dermed ikke kan hele. Betændelse i såret efter en tandudtrækning opstår, når bakterier trænger ind i såret og forårsager en infektion. Årsagen kan bl.a. være dårlig mundhygiejne, rygning eller madrester, der sidder fast i såret.
Symptomer på betændelse efter tandudtrækning
Nedenfor er oplistet forskellige symptomer, du skal være opmærksom på, hvis du har fået trukket en tand ud:
- Rødme
- Kraftig hævelse
- Smerter
- Dårlig ånde
- Dårlig smag i munden
- Feber og følelsen af at være sløj
Kontakt din tandlæge, hvis du oplever at være sløj og feberramt eller generelt mistænker betændelse.
Behandling af betændelse efter tandudtrækning
Som regel er det muligt at afhjælpe smerter med smertestillende medicin. Dog kræver det yderligere behandling for at slå betændelsen ned. Tandlægen kan ordinere antibiotika for at bekæmpe infektionen og forhindre dens udvikling.
For at fremme heling og minimere risikoen for yderligere komplikationer, er det afgørende at holde mundhulen ren. Det indebærer opretholdelse af god mundhygiejne, såsom forsigtig tandbørstning uden at børste omkring det berørte område samt brug af klorhexidin mundskyllevæske.
Dry socket - hvad er det?
Dry socket er en sjælden, men smertefuld tilstand, der kan opstå efter en vanskelig tandudtrækning. Tilstanden opstår, når blodkoaglet (størknet blod), der danner en beskyttende hinde over kæbeknoglen efter en tandekstraktion, enten ikke dannes korrekt eller løsner sig for tidligt. Det efterlader knoglen og nerverne blottet, som kan føre til kraftige smerter, dårlig ånde og en ubehagelig smag i munden. Dry socket opstår oftest 2-5 dage efter indgrebet og ses hyppigere hos personer over 30 år, rygere, patienter med dårlig mundhygiejne og kvinder, der tager p-piller.
Hos Tandlægerne på Østerbro gør vi alt for at undgå dry socket, da det er meget smertefuldt og behandlingsmulighederne er begrænset. Skulle det ske, at der opstår dry socket, er det sjældent tilstrækkeligt at smertedække med almindelig smertestillende. I nogle tilfælde vil din tandlæge lægge et stykke gaze, der er dyppet i eugenol (nellikeolie) ned i tandhulen, da eugenol har en smertelindrende og antiinflammatorisk effekt. Gazen vil blive fjernet efter 24 timer. Vi foretager altid en grundig vurdering af den enkelte patients behov, da eugenol, ud over sin beroligende og smertelindrende effekt, også kan forsinke helingsprocessen og forårsage irritation i det omkringliggende væv.
Andre mulige komplikationer ved tandudtrækning
Der kan opstå forskellige komplikationer som følge af en tandudtrækning. Disse komplikationer er yderst sjældne, da det er få, der oplever gener som følge af behandlingen.
Andre mulige komplikationer:
- Efter tandekstraktion er der en risiko for at nabotandens rodoverflade blottes og i et par måneder efter være ekstra følsom overfor koldt og varmt.
- Under indgrebet påføres der skade på nabotænderne.
- Fraktur på kæben (opleves kun hos patienter med osteoporose (knogleskørhed)).
- Åbning (perforation) til bihulen (sinus).
- Risikoen for nerveskader er primært forbundet med fjernelse af visdomstænder i underkæben, men kan teoretisk set opstå ved alle tænder, hvor en nerve ligger tæt på ekstraktionsområdet. Hvis der opstår nervepåvirkning, er det som regel kun midlertidigt og meget sjældent permanent. Hos Tandlægerne på Østerbro har vi aldrig oplevet en permanent nerveskade.
Hvad koster en tandudtrækning?
Simpel tandudtrækning er en fast ydelse og derfor er prisen for en tandudtrækning fastsat i samarbejde mellem voksentandplejen og den offentlige sygesikring. Det betyder, at prisen for en simpel tandudtrækning er ens hos alle tandlæger i landet. Prisen for en tandudtrækning kan du finde på vores prisside her.
Hvorfor vælge Tandlægerne på Østerbro?
Hos Tandlægerne på Østerbro kombinerer vi mange års erfaring med den nyeste teknologi for at sikre dig den bedst mulige behandling. Vi har stor ekspertise inden for både simple og komplicerede tandudtrækninger og vores tandlæger anvender skånsomme metoder, der minimerer ubehag og fremmer en hurtig heling. Din tryghed og komfort er altid vores højeste prioritet og derfor sørger vi for, at alle vores behandlinger udføres 100% smertefrit.
Hør hvad vores patienter siger om os
FAQ om tandudtrækning
Hvor længe varer helingsprocessen?
Helingsprocessen efter en tandudtrækning varer cirka 5-7 dage indtil såret er lukket. Slimhinden er normalt helet efter 3-4 uger, hvor hullet vil være dækket. Knoglen, hvor tanden har siddet, tager op til 6 måneder om at hele.
Er det normalt at have smerter efter tandudtrækning?
Det er helt normalt at opleve smerter, ubehag og ømhed efter en tandudtrækning. Smerterne er oftest tiltagende de første 24-48 timer efter behandlingen og kan lindres med smertestillende medicin. Hvis smerten fortsætter i længere tid eller bliver intens, kan det være et tegn på infektion. I det tilfælde anbefaler vi dig at kontakte tandlægen.
Hvor længe varer hævelsen?
Oftest tager hævelsen til de første fire dage efter behandling, men vil derefter falde. Langt de fleste oplever, at hævelsen er væk på 7. dagen.
Kontakt os for hjælp og rådgivning
Det er vigtigt for os, at du føler dig tryg og komfortabel gennem hele dit forløb. Derfor er du velkommen til at tale med din tandlæge eller kontakte klinikken, hvis du har spørgsmål til tandudtrækning eller ønsker at høre mere om behandlingsforløbet.
Vi er lukket. Vi åbner igen onsdag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tid