Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Plastfyldning


Vi er lukket. Vi åbner igen onsdag kl. 08:00

Bestil tid

Har du brug for en plastfyldning? Hos Tandlægerne på Østerbro har vi manges års erfaring med plastfyldninger og er særligt dygtige til at lave plastfyldninger, der ser naturlige ud, da vi gør brug af forskellige farvenuancer. På den måde vi sikrer, at fyldningen passer perfekt til dine tænder. På denne side kan du bl.a. læse om, hvad en plastfyldning er, hvordan behandlingen foregår og hvilke materialer vi gør brug af.


Hvad er en plastfyldning?

En plastfyldning er en fyldning, som bruges til reparation af tænder, der er beskadiget af huller (caries), skade eller tandslid. Plastfyldninger er en populær løsning, fordi de er stærke, holdbare og æstetiske. Hos Tandlægerne på Østerbro er vores mål er at genskabe din tand med præcision og omhu, så du får et smukt og funktionelt resultat.

Materialer til fyldninger

Der findes tre typer fyldningsmateriale: plast, sølvamalgam og glasionomer.

Sølvamalgam og glasionomer benytter vi ikke hos Tandlægerne på Østerbro. Sølvamalgam er ikke tilladt at bruge medmindre, der er tale om særligt skærpede omstændigheder grundet dets indhold af kviksølv og glasionomer vurderes generelt at være et for dårligt materiale til, at vi vil bruge det på vores patienter. Derfor gør vi udelukkende brug af plast på klinikken.

Plastmateriale

Den plast, vi benytter, er udviklet med en høj stødstyrke, så den fungerer på samme måde som sølvamalgam. Plastmaterialet har den egenskab, at den kan limes til tanden, hvilket betyder, at der kun skal fjernes den dårlige tandsubstans. Når plasten limes til tanden, holder plasten også tanden sammen, hvilket reducerer revnedannelser i tandens væv.

Hos Tandlægerne på Østerbro arbejder vi inden for nogle bestemte rammer for at forbedre både funktionaliteten og det æstetiske resultat. Når en fyldning udføres, bruges der ofte en form (matrice). Der hvor matricen møder tanden er der risiko for spaltedannelse, hvilket øger risikoen for, at der kommer caries i den pågældende tand. For at undgå spalter, lægger vi et ganske tyndt lag af tyndtflydende plast (Flow-plast) langs matricen. På den måde nedsættes sandsynligheden for, at der dannes spalter.

Alle plastfyldninger opbygges i flere forskellige farvenuancer, da brugen af én farve, efter vores opfattelse, ikke er tilstrækkelig for at opnå et godt kosmetisk resultat. Vi starter altid behandlingen ud med at lægge flere lag af gulligt plast dybest ned i fyldningen. Denne gule farve skal forestille tandens dentin (tandben). Plasten lægges i tynde skrå lag for at mindske risikoen for sammentrækningen ved lyshærdning (hærdningskontraktion) og spaltedannelse. Øverst i fyldningen lægges et tyndt, hvidligt og glasagtigt plastlag, som giver god translucens (det lader naturligt lys trænge igennem) og dermed imiterer emalje. Gennem det øverste lag af plast vil man svagt kunne ane den mere gullige plast dybest i fyldningen. Tandlægen vil forsøge at genskabe fyldningen med tyggeknuder (forhøjninger i tyggefladerne), fordybninger, furer og riller for at give tanden et naturligt udseende, så fyldningen ligner en ’normal’ tand.

Bestil tid til en plastfyldning

Fordele ved plastfyldninger

  • Æstetisk resultat, da en plastfyldning bliver tilpasset tandens naturlige farve og form og kan justeres ned til mindste detalje.
  • Plastfyldninger har generelt en lang holdbarhed og du kan have en fyldning i mange år, hvis du er påpasselig med hårde fødevarer, regelmæssigt får et tandeftersyn og opretholder en god mundhygiejne.
  • Skånsom behandling, der kræver mindre fjernelse af den sunde tandsubstans sammenlignet med det gamle behandlingsmateriale, sølvamalgam.
  • En hurtig behandling, der effektivt genopretter tandens funktion og udseende.

Hvornår er en plastfyldning nødvendig?

En plastfyldning kan bruges til behandling af forskellige tandproblemer. Plastfyldninger anvendes ofte til behandling af huller i tænderne (caries), hvor der er sket en gradvis nedbrydning af tandens hårde væv (emalje og dentin).

Det kan også bruges til reparation af små til moderate huller i tænderne forårsaget af mistet tandsubstans som følge af en skade, såsom en flig, der er slået af tanden, knækkede eller nedslidte tænder.

Det kan også være nødvendigt at udskifte en gammel sølvfyldning, hvis den er smuldret eller hvis du har et ønske om en mere diskret fyldning, der matcher med dine øvrige tænder.

Vi anbefaler, at du bestiller tid til en konsultation hos os, hvor en af vores dygtige tandlæger står klar til at give en nøjagtig vurdering og anbefaling tilpasset dine behov.

Bestil tid til en plastfyldning

Hvordan foregår en behandling med plastfyldning?

Sådan foregår en behandling med plastfyldning:

Step 1: Bedøvelse
Før behandlingen påbegyndes lokalbedøves du for at sikre, at du ikke føler smerte under behandlingen. Bedøvelsen gives ved at injicere et lokalbedøvende middel omkring den berørte tand for at mindske ubehag.

Step 2: Boring – fjernelse af caries eller klargørelse til reparation af en mindre skade
Når bedøvelsen har haft tid til at virke, vil tandlægen afhængigt af problemet, bore i tanden for at fjerne beskadiget væv eller caries. Ved behandling af caries renses tanden grundigt for at sikre, at alt caries er fjernet før der påføres plast.

Step 3: Fyldning af tanden med plast
Efter tanden er forboret, påføres et lag af plastisk materiale i det berørte område. Tandlægen former fyldningen, så den passer nøjagtigt til tandens naturlige form og bid. Efter fyldningen er placeret, hærdes den med en speciel ultraviolet lampe. Hærdningen gør plasten hård og holdbar, hvilket gør den i stand til at modstå tyggebelastning og andre påvirkninger.

Step 4: Polering og sikring af optimalt bid
Efter hærdning poleres fyldningen for at sikre, at den har en glat overflade og matcher den omkringliggende tand, da det vil bidrage til både æstetik og komfort. Tandlægen vil tilpasse tanden for at sikre, at dit bid er optimalt og ikke forårsager ubehag eller problemer ved tygning.

Plastfyldning
Sølvfyldning til plastfyldning 2

Hvorfor vælge Tandlægerne på Østerbro til at lave din plastfyldning?

Ekspertise: Vi har stor erfaring med at lave æstetiske og funktionelle tandfyldninger, der både ser naturlige ud og har en lang holdbarhed.

Moderne teknologi: Vi benytter os af moderne teknologi og anvender en række forskellige teknikker og materialer, som gør os i stand til at skabe et naturligt og æstetisk resultat.

Skånsom behandling: Vores fokus er at bevare så meget sund tandsubstans som muligt for at opretholde tandens styrke og samtidig forlænge dens levetid. Denne tilgang resulterer i en skånsom behandling, hvor vi ved brug af særlige teknikker og valg af de rette materialer, kan minimere fjernelsen af sundt væv.

Læs hvad vores patienter synes om os

FAQ om plastfyldninger

Hvad er forskellen på en plastfyldning og en sølvfyldning?

De to materialetyper er meget forskellige, når det kommer til udseendet. En sølvfyldning har et metallisk, sølvfarvet udseende, hvilket gør dem synlige, da det skiller sig ud fra tændernes naturlige farve. En plastfyldning tilpasses tandens egen farve, hvilket gør det mere æstetisk at se på og dermed til det foretrukne fyldningsmateriale.

Ift. holdbarheden er sølvamalgam meget holdbart og kan modstå store tryk, der opstår ved tygning. Plastfyldninger er stærke, men kan være mindre holdbare i forhold til sølvfyldninger. Det er særligt store fyldninger i tænder, der udsættes for meget tryk under tygning. Dog er plast generelt godt til små og mellemstore fyldninger.

Når det kommer til bevaring af egen tandsubstans, vil en plastfyldning være at foretrække, da plast kræver mindre fjernelse af sundt tandvæv. En sølvfyldning kræver, at der fjernes mere af tanden for at opnå en god tandform, hvilket gør behandlingen mindre skånsom.

Overordnet set, betragtes plastfyldninger som det mere populære og foretrukne valg på grund af materialets æstetik og funktionalitet. Sølvamalgam har været genstand for debat på grund af sit kviksølvindhold, hvilket er én af grundene til, at vi hos Tandlægerne på Østerbro har valgt ikke at bruge dette materiale.

Hvor længe holder en plastfyldning?

En plastfyldning holder oftest mellem 5 og 10 år afhængigt af flere faktorer:

  1. Fyldningens størrelse og placering: Mindre plastfyldninger på fortænder holder ofte længere, mens større fyldninger på kindtænderne udsættes for større tyggekræfter og derfor slides hurtigere.
  2. Tyggetrykket: Hvis fyldningen sidder på en tand, der udsættes for et højt tyggetryk (f.eks. de bagerste kindtænder), kan det forkorte fyldningens levetid.
  3. God mundhygiejne: Det er vigtigt, at du opretholder en god mundhygiejne med daglig tandbørstning og brug af tandtråd.
  4. Slid og skader: Hvis plastfyldningen bliver udsat for slid eller små revner, kan den blive svækket og muligvis kræve udskiftning. I tilfælde af slid eller tandskæren, anbefaler vi, at du konsulterer din tandlæge ift. muligheden for en bideskinne (bidskinne).

Gør det ondt at få en plastfyldning?

Hos Tandlægerne på Østerbro garanterer vi dig, at din behandling foregår 100% smertefrit. Før vi påbegynder plastfyldningen, vil tandlægen lægge lokalbedøvelse i området omkring tanden, så du ikke vil mærke noget under behandlingen. Vores erfarne tandlæger sørger for en behagelig og skånsom behandling, og vi gør vores bedste for at sikre, at du får en god og komfortabel oplevelse.

Kontakt Tandlægerne på Østerbro for professionel hjælp med plastfyldninger

Hos Tandlægerne på Østerbro har vi stor erfaring med plastfyldninger og kan hjælpe dig med at opnå et sundt og funktionelt tandsæt, samtidig med at vi sikrer et naturligt og æstetisk resultat.

Book tid til en plastfyldning

Tandlægerne på Østerbro