Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Bideskinne Bruksisme - At skære tænder


Vi er lukket. Vi åbner igen tirsdag kl. 08:00

Bestil tid

Skal vi behandle din bruksisme? Så bestil tid til undersøgelse hos en af vores dygtige medarbejdere.

Bruksisme er et andet ord for at skære tænder. Når man skærer tænder eller tygger hårdt sammen, slides tænderne. Det er ofte om natten, at man skærer tænder eller presser hårdt sammen i kæberne. Det er noget, som sker ubevidst og man har ingen kontrol over det. Man kan ikke altid finde en årsag til, hvorfor man lider af bruksisme. I nogle tilfælde, hænger det sammen med stressede perioder i ens liv, eller der kan være andre psykologiske årsager, der ligger til grund. Bruksisme kan også forekomme i dagtimerne, men det ses dog sjældent.


SYMPTOMER VED BRUKSISME

Bedøvelse

Symptomer ved bruksisme er flere. Kæbemusklerne kan være ømme særligt om morgenen. Dette skyldes at ansigtets tyggemuskler (lukkemusklerne) overanstrenges i løbet af natten. Ofte presses kæberne så voldsomt sammen, at der forekommer en skurende lyd. Så kraftigt et tryk er man ikke i stand til at opretholde, selv i vågen tilstand. Grundet det at musklerne ”trænes” hver eneste nat, sker der en vækst (hypertrofi) af kæbens tyggemuskler. Hos patienter der lider af bruskisme, ses tit et kraftigt tindinge- og kæbeparti på grund af en tydelig overudvikling af musklerne; musculus masseter og musculus temporalis.

De spændinger, som opstår om natten, når man skærer- eller presser tænderne sammen, kan føre til spændingshovedpine, som kan give mange gener i løbet af dagen. Denne type af hovedpine er kendetegnet ved, at det føles som om der sidder en ring omkring hovedet og strammer. Hovedpinen er karakteriseret ved at være i begge sider, hvor migræne eksempelvis kun er halvsidig, hvoraf det latinske navn for migræne kommer: Hemi crania.

Kæbeleddet vil også kunne blive ømt på grund af overbelastningen, og kan i nogle tilfælde føles som decideret ørepine. Det kan være svært at få en god nats søvn, og bruksisme vil i nogle tilfælde give træthed om dagen. Ens partners søvn kan også blive forstyrret, da det kan larme meget, når der skæres tænder.

Når man skærer tænder, kan tænderne føles ømme og kan blive mere følsomme overfor kulde og varme. Når tænderne udsættes for stor belastning, vil der kunne opstå revner i tænderne (infraktioner), og de vil på længere sigt kunne knække. Fyldninger og andre tandlægearbejder vil have en reduceret prognose, grundet den uhensigtsmæssige hårde belastning. Når tænderne skæres mod hinanden med hårdt tryk, slides der noget tand af, og tænderne vil blive forkortet med tiden, hvis der ikke gøres noget ved problemet. I værste tilfælde, kan tænderne slides ned til nerven, så det kan ende med, at nogle tænder skal rodbehandles.

Bruksisme
Bruksisme - at skære tænder

BEHANDLING AFBRUKSISME

Hos Tandlægerne på Østerbro tager vi hånd om disse problemer. Mange patienter ved ikke, at det kan være bruksisme, som er årsag til deres hovedpine og træthed. Det er ikke tandlægen man går til, som det første, når man har vedvarende hovedpine.

Meget hyppigt er folk slet ikke klar over, at de skærer tænder, og det kommer som en stor overraskelse, når de bliver gjort opmærksom på det, enten af deres tandlæge eller deres sengepartner. Som tandlæge bliver man ofte nødt til at vise sliddet førend, at man kan overbevise patienten om, at de rent faktisk har denne parafunktion.

Vi tager en god snak omkring, hvad der kan være årsagen til bruksismen. Hvis det er muligt at finde årsagen til bruksisme, kan det være en fordel, så der kan arbejdes med at komme af med denne uvane. En meget vigtig del af behandlingen af bruksisme, er at få stoppet slid på tænderne, så det ikke ender med, at tænderne slides helt ned.

For at undgå mere slid på tænderne, kan der laves en specialfremstillet bideskinne. Bideskinnen laves af hård akryl, der passer specifikt til patientens tænder. Denne bideskinne er det perfekte alternativ, da den på én og samme tid er hård udvendig, hvilket er det tandlægerne anbefaler, samt at den har en indvendig blød kerne, hvilket er komfortabelt for patienten. Bideskinnen placeres oftest på overkæbetændernes tyggeflader, og man sover med denne for at stoppe sliddet på tænderne.

Skinnen kaldes en refleksfrigørende skinne. Skinnen ophæver det normale sammenbid, så tænderne, på den glatte akrylskinne, frit kan bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På denne måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og tænderne slides ikke i samme grad, og de øvrige symptomer lindres.

Hvis man har meget nedslidte tænder kan vi på klinikken tilbyde at lave det der hedder bidhævning. Læs mere om dette og se et eksempel på en tidligere patients behandling her.

Bestil tid til behandling af bruksisme

Vi er lukket. Vi åbner igen tirsdag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid