Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Bideskinne


4.295 DKK

Vi er lukket. Vi åbner igen fredag kl. 08:00

Bestil tid

Bestil tid til undersøgelse hos en af vores dygtige medarbejdere.

Bestil tid her 


Bruksisme – At skære tænder

Bruksisme er et andet ord for at skære tænder. Når man skærer tænder eller tygger hårdt sammen, slides tænderne. Det er ofte om natten, at man skærer tænder eller presser hårdt sammen i kæberne. Det er noget, som sker ubevidst og man har ingen kontrol over det. Man kan ikke altid finde en årsag til, hvorfor man lider af bruksisme. I nogle tilfælde, hænger det sammen med stressede perioder i ens liv, eller der kan være andre psykologiske årsager, der ligger til grund. Bruksisme kan også forekomme i dagtimerne, men det ses dog sjældent. Det er muligt at behandle tandskæren med en bideskinne, der kan lette trykket.

tandlaege-koebenhavn

Symptomer ved tandskæren

Symptomer ved bruksisme er flere. Kæbemusklerne kan være ømme særligt om morgenen. Dette skyldes at ansigtets tyggemuskler (lukkemusklerne) overanstrenges i løbet af natten. Ofte presses kæberne så voldsomt sammen, at der forekommer en skurende lyd. Så kraftigt et tryk er man ikke i stand til at opretholde, selv i vågen tilstand. Grundet det at musklerne ”trænes” hver eneste nat, sker der en vækst (hypertrofi) af kæbens tyggemuskler. Hos patienter der lider af bruskisme, ses tit et kraftigt tindinge- og kæbeparti på grund af en tydelig overudvikling af musklerne; musculus masseter og musculus temporalis.

De spændinger, som opstår om natten, når man skærer- eller presser tænderne sammen, kan føre til spændingshovedpine, som kan give mange gener i løbet af dagen. Denne type af hovedpine er kendetegnet ved, at det føles som om der sidder en ring omkring hovedet og strammer. Hovedpinen er karakteriseret ved at være i begge sider, hvor migræne eksempelvis kun er halvsidig, hvoraf det latinske navn for migræne kommer: Hemi crania.

Kæbeleddet vil også kunne blive ømt på grund af overbelastningen, og kan i nogle tilfælde føles som decideret ørepine. Det kan være svært at få en god nats søvn, og bruksisme vil i nogle tilfælde give træthed om dagen. Ens partners søvn kan også blive forstyrret, da det kan larme meget, når der skæres tænder.

Når man skærer tænder, kan tænderne føles ømme og kan blive mere følsomme overfor kulde og varme. Når tænderne udsættes for stor belastning, vil der kunne opstå revner i tænderne (infraktioner), og de vil på længere sigt kunne knække. Fyldninger og andre tandlægearbejder vil have en reduceret prognose, grundet den uhensigtsmæssige hårde belastning. Når tænderne skæres mod hinanden med hårdt tryk, slides der noget tand af, og tænderne vil blive forkortet med tiden, hvis der ikke gøres noget ved problemet. I værste tilfælde, kan tænderne slides ned til nerven, så det kan ende med, at nogle tænder skal rodbehandles.

De mest hyppige symptomer på tandskæren er dermed:

  • Ømhed i kæben
  • Spændingshovedpine
  • Overfølsomhed over for varme og kulde
  • Tandskader, såsom slid
  • Søvnproblemer
Bruksisme
Bruksisme - at skære tænder

BIDESKINNE - BEHANDLING AF BRUKSISME

Hos Tandlægerne på Østerbro tager vi hånd om disse problemer. Mange patienter ved ikke, at det kan være bruksisme, som er årsag til deres hovedpine og træthed. Det er ikke tandlægen man går til, som det første, når man har vedvarende hovedpine.

Meget hyppigt er folk slet ikke klar over, at de skærer tænder, og det kommer som en stor overraskelse, når de bliver gjort opmærksom på det, enten af deres tandlæge eller deres sengepartner. Som tandlæge bliver man ofte nødt til at vise sliddet førend, at man kan overbevise patienten om, at de rent faktisk har denne parafunktion.

Vi tager en god snak omkring, hvad der kan være årsagen til bruksismen. Hvis det er muligt at finde årsagen til bruksisme, kan det være en fordel, så der kan arbejdes med at komme af med denne uvane. En meget vigtig del af behandlingen af bruksisme, er at få stoppet slid på tænderne, så det ikke ender med, at tænderne slides helt ned.

For at undgå mere slid på tænderne, kan der laves en specialfremstillet bideskinne. Bideskinnen laves af hård akryl, der passer specifikt til patientens tænder. Denne bideskinne er det perfekte alternativ, da den på én og samme tid er hård udvendig, hvilket er det tandlægerne anbefaler, samt at den har en indvendig blød kerne, hvilket er komfortabelt for patienten. Bideskinnen placeres oftest på overkæbetændernes tyggeflader, og man sover med denne for at stoppe sliddet på tænderne.

Bideskinnen kaldes en refleksfrigørende skinne. På samme tid ophæver bideskinner det normale sammenbid, så tænderne, på den glatte akrylskinne, frit kan bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På denne måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og tænderne slides ikke i samme grad, og de øvrige symptomer lindres.

Hvis man har meget nedslidte tænder kan vi på klinikken tilbyde at lave det der hedder bidhævning. Læs mere om dette og se et eksempel på en tidligere patients behandling her.

Bestil tid til behandling af bruksisme

Hvordan vedligeholder man bedst sin bideskinne?

Tandlæge priser

Det er afgørende for en bideskinnes holdbarhed, at den bliver rengjort på daglig basis. Rengøring af bideskinnen sker i form af skylning under vand og anvendelse af en blød tandbørste til at fjerne bakterierne.

Det er vigtigt, at bideskinnerne ikke bliver renset med tandpasta, idet at slibemidlet kan give ridser i skinnen. I disse ridser kan der ophobe sig bakterier, der både kan skade tænderne og bideskinnerne.

Det er ligeledes vigtigt, at bideskinnen ikke renses med kogende vand, da det kan påvirke materialet og dermed bideskinnens form. For bedst vedligeholdelse af bideskinnen, bør den renses hver gang bideskinnen skal tages i brug og ligeledes efter, den har været taget i brug.

Derudover anbefales det, at opretholde en god mundhygiejne. Daglig tandbørstning, samt regelmæssig brug af tandtråd er vigtigt før brugen af en bideskinne. Hvis tænderne ikke er rene før man tager bideskinnen på, kan der samle sig bakterier i skinnen og på tænderne, som over tid kan udvikle sig til huller i tænderne.

bideskinne

Hvad koster en bideskinne?

tandlaege-koebenhavn

En bideskinne Hos Tandlægerne på Østerbro koster 3.975 dkk. Hvis du er en del af Sygeforsikring ‘danmark’, kan du få tilskud på både forundersøgelsen, samt på selve bideskinnerne.

Afhængigt af, hvilket gruppe patienten er en del af, vil tilskuddet variere. Denne pris er inklusiv aftrykket, der tages til bideskinnen og den efterfølgende kontrol, samt tilpasning af bideskinnen.

Bestil tid hos en tandplejer og få undersøgt, hvorvidt bideskinner vil være den rette behandling for dig.

Du kan se vores prisliste her.

Vi er lukket. Vi åbner igen fredag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid

En bideskinne fra apoteket eller fra tandlægen?

Der findes mange former for bideskinner. Det er muligt at købe bideskinner hos tandlægen, på apoteket og i en detailhandel. De alternative bideskinner som man kan købe på apoteket og detailbutikker, er meget billigere end de bideskinner, der bliver speciallavet hos tandlægen. Dog er der også stor forskel på kvaliteten af bideskinner, afhængigt af, hvor de er fra.

Der er mange tandsundheds-mæssige fordele ved at få en bideskinne hos tandlægen. En af fordelene ved at få lavet en bideskinne gennem tandlægen er, at bideskinnen bliver skabt ud fra et præcist aftryk eller scan på klinikken, der efterfølgende sendes til en tandteknikker, der producerer bideskinnen. Dermed passer bideskinnen præcist til den individuelle patients tandaftryk. Dette betyder, at både længden og formen på vores bideskinner er tilpasset til den enkelte, hvortil nogle oplever, at bideskinnerne de køber på apoteker og i detailbutikker ikke passer, hvis man har et bredt tandsæt.

Du er ligeledes garanteret aflastning af både kæbeled og muskulatur med vores bideskinner, hvorimod der ikke er en garanti for dette ved alternative bideskinner. Bideskinnerne, som vi tilbyder, er mere komfortable, hårdere i materialet og har dermed en bedre holdbarhed. Derudover tilbyder vi, som en del af behandlingen, at du kan komme ind til kontrol af bideskinnen for at tjekke, at den forsat sidder som den skal og aflaster kæbeledende.

En ulempe ved de alternative bideskinner, som kan købes på apoteker og i detailbutikker er, at man selv udformer sin bideskinne i hjemmet. Dermed er der en stor risiko for, at hvis man har tygget skævt ned i formen, vil bideskinnen ligeledes blive skæv. Dette kan give spændinger, skabe problemer med muskulaturen og ødelægge ens bid. Det er derfor vigtigt, at man sikre sig, at bideskinnen passer perfekt og ikke sidder skævt, idet dette kan medfører alvorlige konsekvenser.

Vi anbefaler dermed, at du nøje overvejer, hvilke behov du har, når det kommer til en bideskinne. Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan tilbyde, og hvorvidt en bideskinne er den rette behandling for dig.

Hvordan foregår en behandling med bideskinner?

Når en patient døjer med at skære tænder og ønsker at få rettet op på det før, at tænderne får varige mén af slid, kan en bideskinne være løsningen. Indledende vil patienten skulle forbi til et tjek hos tandlægen, hvor tændernes tilstand bliver undersøgt, hvortil tandlægen kan vurderer om en bideskinne er den rette behandling. Der undersøges om der er noget, der skal behandles før skinnens aftryk bliver taget. Dette gælder bl.a. huller i tændernes, da fyldningen kan have en betydning for bideskinnens udformning.

Når tandsundheden er blevet tjekket og alt er klaret, bliver tænderne enten scannet eller der bliver taget et aftryk af tandsættet, som derefter sendes til en tandteknikker. Tandteknikeren vil bruge et par uger på at udforme bideskinnen og vil med nøjagtighed sikre, at skinnen passer til patientens bid.

Når bideskinnen bliver leveret til vores klinik, vil patienten komme forbi for at prøve skinnen og få klaret de sidste få tilpasninger, så den sidder perfekt. Ved dette besøg vil patienten ligeledes blive instrueret i, hvordan vedkomne bedst muligt vedligeholder skinnerne.

Der vil også være et efterfølgende kontroltjek, hvor patienten kommer forbi klinikken, hvor vi endnu engang vil sikre os, at bideskinnen sidder som den skal og eventuelt lave mindre tilpasninger af den. Bideskinnen vil primært blive anvendt i nattetimerne, dog ses det i sjældne tilfælde, at der er nogle, som døjer med tandskæren i dagtimerne, hvor det ligeledes anbefales at bruge bideskinnen om dagen.

Tandlægerne på Østerbro