Mundtørhed - årsager, behandling og gode råd
Mundtørhed er et problem, som mange oplever i kortere eller længere perioder. Det opstår som følge af nedsat spytproduktion, der kan føre til ubehag og gener i dagligdagen. Spyt spiller en vigtig rolle for mundhulens generelle sundhed, da det beskytter tænderne, fremmer fordøjelsen og hjælper med at bekæmpe bakterier. Mundtørhed over længere tid, kan resultere i problemer med dårlig ånde, besvær med at tygge og synke samt en øget risiko for huller i tænderne (caries).
Hvad er mundtørhed?
Mundtørhed opstår, når spytkirtlerne ikke producerer tilstrækkelig med spyt til at holde munden fugtig. Det kan føre til ubehag, svie og en følelse af tørhed og klæbrighed i munden.
Hvad er årsagen til mundtørhed?
Mundtørhed kan opstå af forskellige årsager, herunder:
- Bivirkning af medicin: Mange lægemidler, herunder antihistaminer og blodtryksmedicin, kan medføre mundtørhed.
- Sygdom: Sygdomme som diabetes og stofskiftelidelser kan påvirke spytproduktionen.
- Strålebehandling: Behandling af hoved- og halskræft kan beskadige spytkirtlerne og reducere spytmængden.
- Dehydrering: Utilstrækkeligt væskeindtag eller væsketab ifbm. f.eks. feber eller opkastning kan føre til mundtørhed.
- Livsstilsfaktorer: Rygning, alkohol og koffein kan forværre mundtørhed.
- Psykisk belastning: Stress og angst kan udtørre munden.
Hvilken rolle har spyt i munden?
Spyt har mange funktioner, der er vigtige for din generelle tandsundhed, da spyt:
- Forebygger tandkødsbetændelse
- Hjælper fordøjelsen ved at nedbryde mad via enzymer
- Gør det lettere at tygge og synke
- Modvirker svampeinfektioner, da spyt indeholder antibakterielle stoffer
- Forebygger dårlig ånde
- Reducerer risikoen for huller i tænderne (caries)
- Neutraliserer syre og derfor forebygger syreskader
Hvordan behandles mundtørhed?
Behandling af mundtørhed afhænger af årsagen. Vi anbefaler, at du først forsøger at behandle tilstanden selv ved at følge nedenstående råd:
- Brug midler mod mundtørhed: Brug håndkøbspræparater til at fugte munden. Det kan f.eks. være mundgel, mundspray eller sugetabletter.
- Hyppig indtagelse af væske: Vi anbefaler, at du regelmæssigt drikker rigeligt væske for at holde munden fugtig. Begræns indtaget af koffeinholdige og alkoholiske drikkevarer, da de kan forværre mundtørheden.
- Brug sukkerfrit tyggegummi eller pastiller: Når du tygger tyggegummi eller suger på pastiller, bliver din spytproduktion stimuleret. Vi anbefaler, at du bruger sukkerfrie produkter for at beskytte mod huller i tænderne (caries).
- Tilpasning af medicin efter samråd med din læge: Hvis mundtørheden skyldes medicin, kan det være en mulighed at justere dosissen eller skifte præparat efter samråd med din læge.
- Oprethold en god mundhygiejne: Børst tænder, rengør din tunge og brug tandtråd dagligt. Brug gerne en fluortandpasta uden skummemiddel (natriumlaurylsulfat), da skummemidlet kan påvirke spytfilmen, der beskytter munden.
Hvis mundtørhed er et vedvarende problem og tilstanden ikke forsvinder efter, at du har fulgt ovenstående råd, anbefaler vi, at du kontakter din tandplejer eller læge for en grundig undersøgelse. Langvarig mundtørhed kan påvirke både din mundhygiejne og generelle velbefindende, og derfor er det vigtigt, at du får behandlet problemet.
Vi er lukket. Vi åbner igen onsdag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tidFAQ om mundtørhed
Hvor almindeligt er mundtørhed?
Mundtørhed er en almindelig tilstand, der rammer ca. 20% af den voksne befolkning, afhængigt af alder og helbredstilstand. Det er særligt ældre, der døjer med mundtørhed, men alder er ikke nødvendigvis årsagen til tilstanden.
Hvordan opstår mundtørhed?
Mundtørhed kan blandt andet skyldes påvirkning fra nervesystemet (stress eller angst), sygdom, strålebehandling, medicin, dehydrering og din livsstil. Tilstanden kan være midlertidig eller kronisk afhængigt af årsagen. Vi anbefaler, at du kontakter din tandplejer eller læge, hvis du døjer med længerevarende mundtørhed, for at få afklaret årsagen og for at finde en løsning.
Hvornår bør du kontakte tandlægen, hvis du oplever mundtørhed?
Hvis du oplever vedvarende mundtørhed, problemer med at synke og tygge eller en øget tendens til huller i tænderne (caries), bør du kontakte din tandlæge.
Er mundtørhed en bivirkning af medicin?
En af de mest almindelige årsager til mundtørhed er bivirkninger fra medicin. Det anslås, at mere end 1.500 forskellige typer lægemidler kan reducere spytproduktionen. Særligt medicin mod depression, angst, allergier og forhøjet blodtryk kan påvirke spytkirtlernes funktion og føre til mundtørhed. Hvis du oplever mundtørhed som bivirkning, kan det være en god idé at tale med din læge om justering af din medicin, alternative præparater eller andre løsninger.
Hvilke gode råd findes mod mundtørhed?
- Drik rigeligt med vand i løbet af dagen
- Undgå alkohol, koffein og tobaksvarer
- Børst tænder med fluortandpasta
- Brug mundgel eller mundskyl uden alkohol
- Sug på sukkerfri pastiller eller tyg sukkerfrit tyggegummi
Kontakt Tandlægerne på Østerbro og få rådgivning om mundtørhed
Mundtørhed kan være både generende og påvirke din livskvalitet. Hos Tandlægerne på Østerbro står vi klar til at hjælpe dig med at finde den rette løsning på problemet. Kontakt os i dag for rådgivning eller book tid til en konsultation.