Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Syreskader og tandslid


Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Bestil tid

Det at have syreskader på tænderne, vil sige, at en del af tandsubstansen er blevet ætset væk via den syre, som vi indtager gennem vores kost og drikkevarer eller syre, som kommer nede fra maven. Da tændernes hovedbestanddel er calcium, opløser syren simpelthen tændernes emalje med dens lave kemiske pH. Hvis syreskaderne får lov til at udvikle sig, vil også dentinen (tandbenet) blive ætset væk. Når først syreskaderne når ned til dentinen, kan det gå hurtigt, da dentinen er blødere og nemmere slides væk som følge af syreskaderne. Syreskaderne kaldes også erosion.

Når tænderne udsættes for syre, bliver tandsubstansen blød og slibes nemmere af, når vi tygger, børster- eller skærer tænder. Her er der tale om, at flere typer tandslid er årsag til tab af tandsubstans.

 


Årsager tilsyreskader

Årsagen til syreskader er individuelle, men afspejler sig ofte i patientens livsstil. Vi kan påvirke vores tænder med syre via vores kost, når vi spiser syrlige frugter og drikker syrlige væsker som f.eks. cola, saftevand og juice. Nogle former for medicin er også syreholdige, som f.eks. sugetabletter, som man har lang tid inde i munden, og derfor bliver tænderne udsat for syre over lang tid. Også svømning i en klorholdig pool, vil kunne påvirke tænderne, hvis man svømmer ofte. Det kan også være et specifikt arbejde, hvor der arbejdes med kemikalier eller enzymer, som når vi via luften indånder, kan give syreskader på tænderne.

Årsagen til syreskader kan også komme indefra os selv. Hvis man lider af forskellige mave-tarmsygdomme, som giver refluks og sure opstød. Det kan også være psykiske sygdomme såsom spiseforstyrrelser, hvor man ofte kaster op, som kan give syreskaderne på tænderne.

Syreskade
Tandslid

Syreskader og Symptomer

Der vil ikke nødvendigvis være nogen symptomer i den initiale fase af syreskader. Man vil kunne se tænderne have mistet deres overfladestrukturer, og de vil fremstå matte eller helt blanke og glatte. Med tiden vil den hvide emalje slides af, og derfor ser tænderne mere gule ud, da dentinen (tandbenet) har en mere gul farve. Kanterne på fortænderne kan forekomme blålig eller gennemsigtig, da emaljen er meget tynd her og nærmest bliver gennemsigtig.

Når syreskaderne er fremtrædende, vil man hyppigt kunne se skålformede fordybninger i kindtænderne og takker på kanten af fortænderne. Hvis der også er mekanisk slid af tandsættet, vil tænderne blive forkortet.

Jo mere tandsubstans der bliver slidt af, jo tættere kommer man ind på tandens nerve. I mange tilfælde, når tænderne at danne et lag beskyttende væv ind mod nerven, så denne bliver beskyttet. I andre tilfælde, vil tænderne kunne blive mere følsomme.

Hvordan er Behandlingen

Ved at lave løbende gipsmodeller af hele tandsættet, kan tandlægen observere hastigheden og udviklingen af syreskaderne.

Det er vigtigt at finde kilden til syrepåvirkningen af tænderne, så den kan blive stoppet eller reduceret. Hvis der er bruksisme (skærer tænder), kan der laves en bidskinne, som beskytter tænderne mod slid mod hinanden om natten.

Hvis der er smerter i forbindelse med tandsliddet, kan man blive nødt til at foretage en behandling, med enten plast eller kroner. Da tænderne bliver tynde, er der større risiko for fraktur, hvorfor det her er nødvendigt at lave en behandling med plast eller kroner. Er skaderne så voldsomme, at tandens nerve er blottet eller påvirket, er det nødvendigt med en rodbehandling.

I svære tilfælde, kan der være funktionsforstyrrelser af biddet. I disse tilfælde er det nødvendigt med en større behandling, hvor selve biddet hæves.

Hvordan undgår man større syrepåvirkninger af tænderne?

  • Begræns indtaget af syreholdige produkter som sodavand, juice, saftevand, syrlige frugter
  • Drik de sure ting i forbindelse med et hovedmåltid, anvend gerne sugerør
  • Afslut et måltid med neutral mad som ost eller mælk
  • Skyl mund i vand eller mælk efter syreindtag
  • Brug fluortandpasta
  • Stimuler spytsekretionen
  • Undgå tandbørstning før og efter syrepåvirkning(minimum 60 minutter)
  • Behandling af sygdomme, som giver sure opstød og opkast

 

Bestil tid her og se om du har syreskader

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid
Tandlægerne på Østerbro