Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Tandkroner


Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00

Bestil tid

Tandkroner er en god løsning, når en tand er svækket eller beskadiget, men stadig kan reddes. Tandkroner beskytter tanden og genopretter dens funktion. Hos Tandlægerne på Østerbro har vi stor erfaring med kronebehandlinger, der sikrer, at du bevarer dine egne tænder så længe som muligt.


Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en kunstig “hætte”, der bruges til at beskytte og genskabe en beskadiget eller svækket tand. Kronen dækker tandens naturlige krone og giver den både styrke og et naturligt udseende, og de skræddersyes til at passe perfekt til din tand og bid. Det er en holdbar løsning, der både forbedrer tandens funktion og æstetik.

Hvornår skal man have lavet en tandkrone?

Der kan være flere grunde til, at en tand har behov for en krone. Her er de mest almindelige årsager:

  • Rodbehandlet tand:
    Når en tand rodbehandles, fjernes både det beskadigede væv og noget af den sunde tand for at nå nerven. Det efterlader tanden mere udsat og øger risikoen for, at den knækker under belastning. Samtidig bliver tanden mere skrøbelig, da blodkar og nerver fjernes, hvilket gør den mere porøs og mindre modstandsdygtig. For at beskytte tanden og mindske risikoen for, at den knækker, anbefales det oftest at sætte en krone på – især på kindtænder, som udsættes for stort pres under tygning. Nogle gange kan kronen sættes på lige efter rodbehandlingen, mens det i andre tilfælde kræver en observationsperiode med en midlertidig tandfyldning, for at sikre at behandlingen er vellykket.
  • Mistet tandsubstans:
    Når en tand har store eller mange huller (caries), eller hvis den knækker, går en del af dens naturlige substans tabt. Det vil svække tanden og øge risikoen for, at tanden knækker. En tandkrone kan i dette tilfælde styrke tanden og beskytte den mod yderligere skade.
  • Revner i tanden:
    Har en tand fået en revne, uanset om det er en fyldt tand eller en sund tand uden huller, er der risiko for, at revnen bliver værre eller at tanden knækker helt. For at undgå det kan en tandkrone omslutte tanden og holde sammen på revnen, hvilket øger tandens styrke og forhindrer yderligere skader. 
  • Gamle sølvfyldninger:
    Tidligere blev sølvfyldninger (amalgam) ofte brugt, men de kan med tiden skabe spændinger i tanden på grund af deres reaktion på temperaturændringer. Det kan føre til revner eller brud i tanden. Hvis en sølvfyldning skal skiftes, kan en plastfyldning nogle gange være tilstrækkelig, men i tilfælde, hvor der er meget lidt tandsubstans tilbage, kan en krone være nødvendig for at sikre tandens holdbarhed.
  • Æstetiske årsager:
    En tandkrone kan også være en løsning, hvis man ønsker at forbedre udseendet af en tand, der er misfarvet eller deform.

Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid

Forskellige typer af tandkroner

Der findes tre forskellige typer af tandkroner. Valget af en tandkrone afhænger af, hvor tanden sidder, og hvor meget belastning den vil blive udsat for. Det vigtigste er, at materialet er robust og slidstærkt, så det kan modstå den daglige tyggekraft og minimere risikoen for, at tanden eller kronen beskadiges.

Her kan du læse om de forskellige typer tandkroner:

Hos Tandlægerne på Østerbro kan vi lave fuldkeramiske kroner på én dag ved hjælp af Cerec-systemet. Det betyder, at den nye tandkrone allerede kan sættes på ca. en time efter, at tanden er blevet præpareret. Teknologien giver en krone med høj kantpræcision, styrke og æstetik. Da kronen laves på klinikken, slipper du for flere tandlægebesøg eller at gå rundt med en midlertidig krone i op til 1-2 uger. Det betyder mindre belastning på tanden, da den kun behandles én gang, og tandkødet undgår irritation fra en midlertidig løsning. Du kan læse mere om Cerec-kroner her.

  • Fuldkeramisk tandkrone:

Fuldkeramiske tandkroner er blandt de nyeste og mest udviklede kronetyper. De er oftest lavet af glaskeramik, som kan være forstærket med andre materialer for ekstra holdbarhed. Nogle fuldkeramiske kroner, som f.eks. Procera-kroner, har en inderkerne af det stærke keramiske materiale zirconia, som er dækket af keramik. Andre typer, som E-max kroner, er lavet af det samme materiale hele vejen igennem. Valget af materiale afhænger af, hvilken belastning kronen forventes at blive udsat for. Hvis du f.eks. skærer tænder eller har et meget hårdt sammenbid, kræver det et stærkere materiale for at sikre, at kronen kan modstå belastningen.

  • Metalkeramisk tandkrone:

Denne type tandkrone er stærk, da den har et metalstel, som giver god stabilitet. Oven på metallet påsættes porcelæn, der giver kronen en tandfarvet finish, hvilket gør den populær, da mange i dag foretrækker tandfarvede kroner. Metal-inderkernen gør det muligt at opnå en god kanttilslutning til tanden, så kronen sidder fast og stabilt. MK-kroner kan anvendes på alle tænder, da de kan modstå stor belastning og fås med en flot æstetik. Dog er det vanskeligt at opnå den samme høje æstetik som med fuldkeramiske kroner.

  • Guldkrone (finérkrone):

En guldkrone er en stærk og holdbar løsning, der kan modstå den hårde belastning, som kindtænderne udsættes for. Guld er et blødt materiale, hvilket betyder, at det ikke slides så hurtigt på de modstående tænder, når man tygger. Denne type krone har været anvendt i mange år og er stadig et godt valg i nogle tilfælde. En af fordelene ved guldkronen er, at det kun er nødvendigt at fjerne lidt tandsubstans for at skabe plads til den. En guldkrone har desuden en god kanttilslutning, hvilket gør det sværere for madrester og bakterier at samle sig i overgangen mellem tanden og kronen. På grund af stigende guldpriser og den øgede efterspørgsel på tandfarvede kroner, er guldkroner blevet dyrere, og derfor laves de i dag i mindre omfang.

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Hvordan foregår behandlingen?

Nedenstående behandlingsforløb gælder for fuldkeramiske, metalkeramiske og guldkroner. Behandling med Cerec-kroner har et andet behandlingsforløb. Det kan du læse mere om her.

1: Dit første besøg hos tandlægen
Ved dit første besøg skal din tand klargøres til den nye tandkrone. Behandlingen er smertefri, da du bliver bedøvet med en fin nål, der næsten ikke mærkes. Tanden slibes til, så den får en stub med de korrekte dimensioner og vinkler, der sikrer plads og en god pasform til kronen.

Herefter skal området omkring tanden klargøres, så kronen kan sættes helt tæt til tanden. Det skal sikre, at der ikke kommer små mellemrum, hvor madrester eller bakterier kan sætte sig, og at kronen sidder stabilt og holder godt. To små tråde placeres omkring tanden for forsigtigt at skubbe tandkødet til side. Derefter tages et præcist aftryk med aftryksmateriale, som dækker tanden og nabotænderne.

Der tages yderligere to aftryk: et af den modstående kæbe for at sikre korrekt bid og et, der skal bruges til at sikre, at tænderne i over- og undermunden passer perfekt sammen, når du tygger. En farveprøve kan tages i tandlægestolen eller på dentallaboratoriet for at matche tandens farve.

For at beskytte stubben og undgå at gå uden tand, påsættes en midlertidig krone (provisorium). Hvis tanden ikke er synlig, bruges en aluminiumshætte. Er tanden synlig, vælges en plastkrone, der matcher nabotændernes farve.

2: Tandkronen laves på dentallaboratoriet
De tre aftryk sendes til dentallaboratoriet, hvor gipsmodeller udstøbes, og teknikeren bygger, støber og polerer kronen. For metal-keramikkroner fremstilles først en metalinderkappe, som derefter dækkes med porcelæn og males for at opnå den ønskede æstetik.

3: Dit andet besøg hos tandlægen
Når tandkronen er klar, fjernes den midlertidige krone, og den nye krone afprøves. Tandlægen kontrollerer pasform, kanttilslutning, bid og farve. Hvis både du og tandlægen er glade for resultatet, cementeres kronen endeligt.

Cementeringen udføres med en speciel cement, og eventuelle overskydende rester fjernes. For at sikre optimal tørlægning anvendes vatruller, luft og sug. Til sidst kontrolleres kronen en sidste gang, for at sikre, at alt er perfekt og at tanden kan bruges normalt.

Søren Sehested Tandlæge
Sara Taylor Virksomhedsansvarlig Tandlæge Læs mere
Gunnar Eysturoy Tandlæge
Se resten af vores medarbejdere

Hvad koster en tandkrone?

Prisen på en tandkrone afhænger af, hvilken type krone, der er behov for. En tandkrone fremstilles af materialer af høj kvalitet og både tandlægen og tandteknikerens team bruger meget tid på at skabe den perfekte løsning. Selvom det kan føles som en stor investering her og nu, er en krone ofte den bedste løsning på lang sigt. Den beskytter tanden mod fremtidige skader som caries og mindsker risikoen for, at tanden knækker. Dermed er kronen ikke kun en æstetisk og funktionel forbedring, men også en langsigtet sikring af tandens holdbarhed. Du kan se priser på de forskellige typer tandkroner her.

Garanti på din tandkrone

Vi tilbyder 5 års garanti på vores tandkroner. Udover købelovens 2 års garanti på 100%, nedskriver vi værdien på tandkronen med 10% pr. år de følgende 3 år. Hvis en krone f.eks. er 6 år gammel, dækker vi 40% af prisen på en ny krone, mens du vil have en egenbetaling på de resterende 60%. Dette forudsætter dog, at kronen laves hos os.

Hvorfor vælge Tandlægerne på Østerbro?

Hos Tandlægerne på Østerbro sætter vi en ære i at levere tandbehandlinger af højeste kvalitet. Med mange års erfaring sikrer vi, at du altid er i trygge hænder, uanset hvilken behandling du har brug for. Vi fokuserer på at finde den bedste løsning for dig som patient – skræddersyet til dine behov og ønsker. Derfor arbejder vi kun med de dygtigste tandteknikere, som garanterer, at vores behandlinger lever op til de højeste standarder både æstetisk og funktionelt.

Hør vores patient, Eline, fortælle om sit forløb

FAQ om tandkroner

Hvor længer holder en tandkrone?

Holdbarheden af en tandkrone afhænger af flere faktorer, herunder hvilket materiale kronen er lavet af, hvor i munden den sidder, og hvor godt du passer på den. Generelt kan en tandkrone holde mellem 10 og 20 år – eller længere – hvis den vedligeholdes ordentligt. God mundhygiejne, regelmæssige tandlægebesøg og at undgå at bide i hårde genstande kan forlænge kronens levetid betydeligt.

Hos Tandlægerne på Østerbro anvender vi kun materialer af højeste kvalitet og arbejder tæt sammen med de bedste teknikere for at sikre, at dine kroner er både holdbare og æstetiske. Med korrekt pleje og en sund livsstil kan en krone derfor være en langtidsholdbar løsning, der beskytter din tand i mange år fremover.

Gør det ondt at få lavet en tandkrone?

Nej, det gør ikke ondt at få lavet en tandkrone, da vi hos Tandlægerne på Østerbro behandler vi altid 100% smertefrit. Behandlingen foregår under lokalbedøvelse, så du ikke mærker noget, mens tandlægen arbejder på tanden. Bedøvelsen gives med en fin nål, der sikrer, at området er helt bedøvet.

Efter behandlingen kan der opstå let ømhed eller følsomhed i tanden og området omkring, men det er helt normalt og forsvinder som regel i løbet af et par dage. Hvis du oplever smerter eller ubehag efterfølgende, kan det ofte afhjælpes med almindelige smertestillende midler.

Hos Tandlægerne på Østerbro gør vi alt for at sikre, at du føler dig tryg og komfortabel gennem hele behandlingsforløbet. Vi tager os tid til at forklare processen og lytter til dine behov, så du kan føle dig i trygge hænder.

Kan jeg spise normalt med en tandkrone?

Ja, du kan spise helt normalt med en tandkrone. Når kronen først er blevet cementeret og tilpasset korrekt, fungerer den som en naturlig tand. Det betyder, at du kan tygge og spise de fleste typer mad uden problemer.

Det er dog vigtigt at være forsigtig med hårde fødevarer, som f.eks. gulerødder eller nødder, da disse kan slide på eller i sjældne tilfælde beskadige kronen, ligesom de kan skade naturlige tænder.

I dagene efter behandlingen kan tanden føles lidt følsom, men det går som regel hurtigt over. Hvis du har fået en midlertidig krone, indtil din permanente krone er klar, anbefales det at undgå meget hårde eller seje fødevarer, da en midlertidig krone er mindre robust.

 

Bestil tid til en konsultation

Har du spørgsmål til tandkroner eller er du i tvivl om, hvilken løsning, der vil være den bedste for dig? Hos Tandlægerne på Østerbro tilbyder vi en grundig konsultation, hvor vi sammen finder den bedste løsning for dig og dine tænder.

Vi tager os tid til at lytte til dine behov og forventninger, så vi kan udarbejde en skræddersyet behandlingsplan, der passer til dig.

Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4588169696

Bestil tid
Tandlægerne på Østerbro