Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Vores udstyr & materialer

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Røntgen


Hos Tandlægerne på Østerbro har vi flere forskellige røntgenapparater, så vi kan tage gode og præcise billeder i højeste kvalitet og opløsning. Dermed kan vi bedre diagnosticere og lægge gode og præcise behandlingsplaner.

Ligeledes kan vi med vores udstyr, som oftest kun er på hospitaler eller på få tandklinikker, bedre planlægge eksempelvis kirurgiske indgreb. Dette gør os i stand til at kunne behandle vores patienter med større forudsigelighed og mindre risiko for f.eks. nerveskader.

Alt udstyr på klinikken er nøje udvalgt med henblik på at give en minimal stråledosis. Alt udstyr på klinikken er naturligvis digitalt.

Røntgenstråler


På jorden er vi altid udsat for små mængder naturlig baggrundsstråling. Strålingen stammer dels fra kosmisk stråling fra rummet og dels fra terretrisk stråling, som er jordstråling fra radioaktive stoffer i undergrunden. I Danmark modtager vi i gennemsnit en stråledosis på 3 tusindedele enheder ( i fagsprog 3mSv) pr. år. Til sammenligning skal der en dosis på 4 enheder (i fagsprog 4 Sv) før en dosis kan være dødelig.

Når man får taget et røntgenbillede hos tandlægen, udsættes man for en uhyre lille mængde af røntgenstråler. Hos Tandlægerne på Østerbro har vi kun lavdosisapparater. Altså er det en meget lille dosis, man udsættes for, når man får taget et røntgenbillede hos os. Et almindeligt røntgenbillede giver en dosis, som svarer til 4 timers ophold i naturen med almindelig baggrundsstråling dvs. 10 millliontedele enheder (i fagsprog 10 mSv).

Alle klinikrum har sikrede vægge og døre, så strålingen ikke påvirker andre mennesker udenfor rummet. Tandlægen, tandplejeren og klinikassistenten forlader rummet, når røntgenbilleder tages, for at de ikke skal udsættes for flere stråledoser dagligt igennem deres arbejdsliv.

Almindelige røntgenoptagelser


Til en rutineundersøgelse anvendes et almindeligt røntgenapparat. Hos Tandlægerne på Østerbro har vi disse installeret på alle klinikker, så billederne kan blive taget direkte i tandlægestolen. Når der tages en optagelse med denne type røntgenapparat, stråles med en dosis, der svarer til 1/6 af en dag med den gennemsnitlige baggrundsstråling i Danmark. Der er to forskellige typer af røntgenbilleder, som hyppigst tages ved undersøgelse og behandling:

Bitewings


Et bitewingbillede tages med en holder, hvor filmen sidder på. Filmen sættes ind i munden og der tygges på holderen, for at holde filmen stabil og stille, når billedet tages. Denne type billede anvendes hovedsageligt til at diagnosticere caries imellem tænderne, caries i relation til ældre fyldninger og kroner samt caries andre steder, tjekke at fyldninger, kroner og broer sidder som de skal, tjekke kæbeknoglens forløb og derved diagnosticere parodontose og til at se, hvor visdomstænderne ligger. På billedet kan ses både overkæben og underkæbens tandkroner samt kæbeknoglens forløb. Disse billeder tages med ca. 2 års mellemrum, og er en uundværlig del af en grundig tandundersøgelse.

Periapikale optagelser


Perikale røntgenbilleder tages med en holder, hvor filmen sidder på. Holderen placeres i munden og der tygges på holderens stang, så filmen holdes stabil og stille, når billedet tages. Denne type billede, kan også tages uden en holder, men hvor patienten holder filmen med en finger. Optagelserne anvendes til at diagnosticere, om der er nogle patologiske (sygdoms) tilstande omkring tændernes rødder og rodspidser samt i kæbeknoglen rundt om tanden. Man kan på denne type røntgenbilleder se, hvor tænderne er placeret, f.eks. visdomstænderne. Optagelserne anvendes også under en rodbehandling, hvor det er nødvendigt at se hele tandrodens længde.

Periapikale - udstyr
Periapikale - udstyr og materiale

Panoramarøntgen


På et panoramarøntgenbillede kan ses både hele over- og underkæben, alle tænder og kæbeled. Billedet anvendes til at udarbejde større behandlingsplaner, traume af kæben, at lokalisere visdomstænder og deres relation til de omkringliggende nerver, sygdomme i knoglen, tandudvikling, kæbeledsproblemer og udviklingsfejl.

Når der tages et fuldt panoramarøntgen stråles med en dosis, der svarer til 1-3 dages naturlig baggrundsstråling.

Billedet bliver taget i et separat rum, da selve apparatet er stort. Man stiller sig og bider på en pind og støtter holder hovedet i den rigtige vinkel. Der er med denne røntgenoptagelse ingen film i munden. Derfor kaldes det også ekstraorale røntgenoptagelser. Behandleren instruerer patienten i, hvordan man skal stå og være helt stille imens billedet tages. Det er overstået på ca. 20 sekunder.

Vores materialer

CT-scanner – Cone Beam


Når der tages et billede med en cone beam, er der ingen film i munden.

En Cone beam er en CT-scanner, som tager billeder til at kunne genskabe en 3 dimensionel røntgenoptagelse. Det vil sige, at man som behandler kan se, hvor i dybden de forskellige vigtige strukturer ligger, hvilket man ikke kan ligeså præcist med andre røntgenoptagelser. Under en CT-optagelse roterer scanneren rundt om patientens hoved og tager op til 600 billeder. Scanneren samler data fra de optagede billeder, rekonstruerer dem og danner et billede i noget der hedder 3D voxels (modsvarende ordet pixels som du kender). Billedet kan ses i et specielt computerprogram, hvor alle snit i billedet kan analyseres.

Cone-beamoptagelser anvendes bl.a. til at lokalisere tænder f.eks. visdomstænder og deres relation til de omkringliggende nerver. Desuden kan man grundet apparatets nøjagtighed måle ned til en tiendedel af en millimeters præcision. Dette kan være af stor betydning når man måler afstanden i knoglen ned til en nerve, når der skal indsættes et implantat.

Et billede taget med en cone beam CT-skanner er med klinikkens apparat et lavdosis billede og giver en bestråling, som svarer til 1-3 dages baggrundsstråling.

Udstyr og materialer

Interoralt Kamera


Ud over vores røntgenapparater, har vi intraorale kameraer på alle vores stole. Dvs. at vi let kan tage forskellige billeder (fotografier) direkte i munden med et lille kamera. Dette kan evt. være forandringer i slimhinden, en krone, revner i tanden eller andre ting, som skal dokumenteres, sammenlignes eller sendes videre til andre behandlere eller klinikkens eksperter. Desuden kan vi vise patienterne på en skærm, hvad det er vi ser når der diagnosticeres en behandlingskrævende tilstand.

Se resten af vores medarbejdere

Er du bekymret for regningen efter et tandlægebesøg? Vi har i et samarbejde med SPARXPRES mulighed for at tilbyde en enkel og god finansiering til din behandling. Læs mere om dette her.

Tandlægerne på Østerbro