Rodbehandling
100% smertefri rodbehandling
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Bestil tidHos Tandlægerne på Østerbro har vi stor erfaring med skånsomme og effektive rodbehandlinger, der sikrer, at du bevarer dine egne tænder så længe som muligt. Vores dedikerede team af tandlæger anvender moderne metoder og udstyr for at give dig den bedste oplevelse – helt smertefrit.
Hvad er en rodbehandling?
En rodbehandling er nødvendig, når tandens nerve (pulpa) er blevet beskadiget eller betændt, typisk som følge af dybe huller, revner i tanden eller traumer. Formålet med behandlingen er at fjerne det betændte eller døde væv inde i tandens rodkanaler for at stoppe infektionen og bevare tanden.
Hvorfor skal man have lavet en rodbehandling?
Der er flere årsager til, at det kan være nødvendigt at få foretaget en rodbehandling:
- Karies (hul i tanden): Karies er den hyppigste årsag til, at en tand skal rodbehandles. Når et hul i tanden bliver for dybt, vil det påvirke tandens nerve, da den vil forsøge at beskytte mod bakterier ved at danne nyt væv. Når bakterier når tandens nerve, aktiveres immunsystemet, hvilket kan føre til en smertefuld betændelse. Hvis betændelsen ikke behandles, kan nerven dø, og bakterierne vil sprede sig til rodspidsen, hvilket resulterer i rodspidsbetændelse. I dette tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en rodspidsamputation.
- Traume: Hvis man falder og slår en tand, kan den enten knække, flytte sig i knoglen eller blot få et hårdt slag. Ved en kompliceret fraktur, hvor tandens nerve blottes, er en rodbehandling nødvendig, mens en ukompliceret fraktur, hvor nerven ikke er blottet, kan behandles med en plastfyldning. Hvis nerven dør, kan tanden få en blålig farve og kræve en rodbehandling. Traumer kan også føre til nedbrydning af tandroden, hvilket kan give bakterier adgang til tandrødderne.
- Revner i tanden: Revner i tænderne, også kaldet dentininfraktioner, kan føre til både smerte og hævelse. En dentininfraktion opstår i tandens indre lag, hvor revnen kan variere i omfang. Nogle revner kan forårsage, at tanden knækker, mens andre primært giver smerter. Revner i tænderne kan blandt andet skyldes en fyldning, der svækker tandens struktur eller ved høj belastning på tanden, som f.eks. ved hård tygning, tandskæren eller traumer.
Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?
Symptomerne på, at man kan have brug for en rodbehandling, opstår oftest, når tandens nerve er blevet beskadiget eller inficeret. Her er nogle af de mest almindelige tegn på, at du kan have brug for en rodbehandling:
- Smerte: En vedvarende tandpine, især når du tygger eller trykker på tanden, kan være tegn på, at der er infektion i tandens nerve. Smerten kan også være pulserende.
- Smerte ved temperaturforandringer: Hvis du oplever en skarp smerte ved indtagelse af varme eller kolde fødevarer eller drikkevarer, kan det være tegn på nerveproblemer i tanden.
- Tandsensitivitet: Øget følsomhed over for varme, kulde eller tryk kan indikere, at tandens nerve er irriteret eller inficeret.
- Hævelse og ømhed omkring tandkødet: Hvis tandkødet omkring tanden er hævet, rødt eller følsomt, kan det være tegn på infektion, som kan kræve en rodbehandling.
- Tanden ændrer farve: En tand kan blive mørkere eller misfarvet, hvis der er dødt væv eller infektion i tandens nerve.
- Tandbyld: Hvis du bemærker en lille hævelse eller byld på tandkødet nær tanden, kan det være en infektion, som kræver rodbehandling for at forhindre, at infektionen spreder sig.
- Løs tand: Hvis en tand begynder at løsne sig, især i forbindelse med smerte, kan det være et tegn på en alvorlig infektion i tandens rod.
Hvis du oplever et eller flere af disse symptomer, er det vigtigt at opsøge en tandlæge så hurtigt som muligt for at få en vurdering og få den nødvendige behandling. Jo tidligere en rodbehandling udføres, jo lettere er det at redde tanden og undgå mere alvorlige komplikationer.
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tidHvordan foregår en rodbehandling?
En rodbehandling foretages for at redde en tand, når nerven er inficeret eller beskadiget. Her kan du læse, hvordan forløbet typisk ser ud:
- Først vil du få lagt en 100% smertefri bedøvelse, så vi sikrer, at du ikke kommer til at mærke noget under behandlingen. Når tanden er bedøvet, laver tandlægen et hul i tanden for at få adgang til nerven og rodens kanaler.
- For at sikre et sterilt område og holde bakterier væk under behandlingen lægger tandlægen en dug rundt om tanden, som holdes på plads med en lille metalklemme.
- Tandlægen fjerner bakterierne i tanden med en rodfil, som renser kanalerne og skaber den rette dybde at kunne behandle i. Kanalerne skal renses ned til ca. 1 mm fra rodspidsen for at sikre, at alle bakterier og inficeret væv fjernes.
- Der vil blive taget flere røntgenbilleder under behandlingen for at sikre, at rensningen er udført korrekt og effektivt.
- Imens tandlægen bruger filene, skylles kanalerne med en klorholdig væske for at desinficere og sikre et optimalt resultat.
Når behandlingen er færdig, fyldes rodkanalerne og tanden lukkes. Det vil sikre, at tanden forbliver sund og funktionel i lang tid fremover.
Gør det ondt at få lavet en rodbehandling?
Det gør ikke ondt at få lavet en rodbehandling, da behandlingen udføres under lokalbedøvelse. Selvom mange frygter smerte under en rodbehandling, lover vi, at det altid er 100 % smertefrit at få en rodbehandling hos os.
Vi behandler altid 100% smertefrit
Hvad sker der efter en rodbehandling?
Efter en rodbehandling kan du opleve lidt ubehag eller ømhed i området omkring tanden, da vævet kan være blevet irriteret under behandlingen. Det er helt normalt og kan lindres med smertestillende medicin, som din tandlæge har anbefalet. Ømheden aftager typisk inden for et par dage.
Det skal du være opmærksom på efter en rodbehandling:
- Vær opmærksom på smerter: Det er normalt at føle lidt ømhed i området, især hvis tanden var meget betændt eller inficeret før behandlingen. Ømheden bør dog aftage efter et par dage.
- Undgå hård belastning på tanden: I de første par dage efter behandlingen er det en god idé at undgå at tygge på den behandlede tand for at give området tid til at hele.
- Kontrol og opfølgning: Tandlægen vil følge op på, om tanden heler som forventet samt sikre, at der ikke er opstået infektioner eller komplikationer.
En vellykket rodbehandling kan bevare tanden i mange år, og de fleste mennesker vender hurtigt tilbage til deres normale rutiner.
Kompliceret rodbehandling under operationsmikroskop
Visse tænder kan være særligt udfordrende at behandle på grund af forskellige faktorer som f.eks. komplekse rodstrukturer, afbøjede tandrødder, forkalkede rodkanaler eller tilstedeværelsen af flere rodkanaler. Det er ofte tilfældet med kindtænder i overmunden, hvorfor vi altid anbefaler rodbehandling under operationsmikroskop til disse tilfælde.
Rodbehandlinger indebærer en vis risiko for behandlingsrelaterede komplikationer, som f.eks. knækkede instrumenter i rodkanalerne eller utilsigtede skader på tanden. For at minimere disse risici og sikre en præcis behandling anvender vi operationsmikroskop, som er en vigtig ressource til komplicerede rodbehandlinger.
Operationsmikroskopet muliggør en forstørrelse af arbejdsfeltet, som sikrer, at alle rodkanaler identificeres og behandles korrekt, hvilket i sidste ende reducerer risikoen for betændelse betydeligt.
Du kan læse mere om komplicerede rodbehandlinger her.
FAQ om rodbehandling
Hvad koster en rodbehandling?
Du kan se priser på alle vores behandlinger her.
Hvor lang tid tager en rodbehandling?
En rodbehandling tager typisk mellem 60 og 90 minutter, afhængigt af kompleksiteten og antallet af rødder i tanden. I nogle tilfælde kan behandlingen udføres på en enkelt behandling, men det kan også være nødvendigt at sprede den over to eller flere besøg, hvis der er betændelse eller komplicerede forhold.
Gør en rodbehandling ondt?
Det gør ikke ondt at få lavet en rodbehandling, da behandlingen udføres under lokalbedøvelse.
Hvordan skal jeg forholde mig efter en rodbehandling?
Efter en rodbehandling er der nogle vigtige ting, du bør være opmærksom på:
- Undgå at spise før bedøvelsen aftager: Du risikerer at bide dig i kinden, læben eller tungen, hvis du spiser før bedøvelsen af aftaget.
- Smerter og ubehag: Det er normalt at opleve ømhed og smerter i området i nogle dage efter behandlingen. Det kan lindres med smertestillende medicin som din tandlæge har vejledt dig i.
- Skånsom tandpleje: Børst tænderne forsigtigt omkring det behandlede område for at undgå irritation. Brug gerne en blød tandbørste.
- Hold øje med symptomer: Kontakt din tandlæge, hvis du oplever hævelse, alvorlige smerter, eller hvis du får feber, da det kan være tegn på en infektion.
Oplev en 100% smertefri rodbehandling hos os
Hos Tandlægerne på Østerbro har vi etableret en specialiseret endodontiklinik (rodbehandlingsklinik), som gør, at vi er i stand til at håndtere selv de mest komplicerede cases in-house på klinikken. Det betyder, at du ikke behøver at blive henvist til en anden klinik, men kan få foretaget al behandling hos os uden lang ventetid.
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på +4588169696
Bestil tid