Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Rodspidsamputationer


Pris fra

5.674 DKK

En typisk behandling:

  • Bedøvelse
  • Rodspidsamputation
  • Rodfyldning
  • Røntgen

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Bestil tid

Har du brug for en rodspidsamputation? Det kan være svært at vide om dette er tilfælde. Hvis du har mistanke om, at din rodbehandling ikke er gået så godt som forventet, kan en rodspidsamputation måske være løsningen. Bestil en tid til forundersøgelse og se om du har brug for en rodspidsamputation.

På denne side kan man læse om rodspidsamputation. Her kommer vi ind på selve behandlingen, hvad der kan ske efter behandlingen samt hvilke risici der kan være. Læs mere eller bestil tid og hør om en rodspidsamputation vil være den rigtige løsning for dig.

Pris for rodspidsamputation

Prisen for en rodspidsamputation kan variere alt efter, hvilken tand der skal behandles. Normalt vil prisen ligge omkring 4250, 52 kr, men hvis der er tale om en stor kindtand med 3 kanaler vil prisen være på ca. 4758,52 kr.

Bestil tid til en rodspidsamputation


Hvorfor rodspidsamputation?

Desværre er det ikke alle rodbehandlinger, der går godt. Hos en mindre procentdel af rodbehandlingerne, lykkes det ikke rodfyldningerne at få bugt med infektionen i tanden og rodspidsen.

Går en rodbehandling ikke godt, står man som tandlæge over for to valg. Enten at forsøge en omlavning af den eksisterende insufficiente rodbehandling eller en rodspidsamputation (retrograd rodfyldning). Man laver dog kun en rodbehandling om, såfremt man skønner, at det er muligt at forbedre rodfyldningen. At en rodbehandling ikke er succesfuld skyldes ikke nødvendigvis en dårligt udført rodbehandling, men kan også være forårsaget af biologiske faktorer, som spiller ind. Dette kan eksempelvis være ekstra små rodkanaler (bikanaler) eller andre morfologiske variationer.

Alle tænderne sidder fast i kæben via deres rødder. Rodkomplekset starter ved tandkødsranden ved tandkronerne og går herefter ind i kæbeknoglen. I fronten har tænderne oftest én enkelt rod, mens kindtænderne oftest har 2 eller flere rødder. Det er igennem rodspidserne, at blodkar og nerveforsyning ledes ind og op i tanden og udfylder rodkanalerne og pulpakammeret (neverrummet) sammen med bindevæv.

Opstår der infektion inde i tanden foretages en rodbehandling for at fjerne al væv og betændelse i tanden. Herved forventes det, at tanden heler op. I nogle tilfælde er infektionen ikke stoppet, og den fortsætter nede omkring rodspidsen, hvor knoglen forsvinder som følge af infektionen. Som nævnt prøves i nogle tilfælde med en ny rodbehandling, mens i andre tilfælde går man direkte til behandling med rodspidsamputation. En rodspidsamputation er et lille kirurgisk indgreb, hvor man forsøger at lave en tæt rodfyldning ved at gå ind i kanalen nedefra. Målet i sig selv er ikke at fjerne infektionen ved at amputere rodspidsen, men derimod at lave en tæt rodfyldning i rodspidsen, så der ikke kan trænge bakterier ind eller ud af rodspidsen.

Rodspidsamputation 1
Rodspidsamputation 2

SELVE BEHANDLINGEN

Indledende kommer du til en konsultation hos din tandlæge eller med klinikkens kæbekirurg. Her vil vi snakke om din tandlægehistorik og selve behandlingen. Vi tager et røntgenbillede af tanden og den omkringliggende knogle, så indgrebet kan planlægges grundigt inden operationen.

Rodspidsamputation 3
Rodspidsamputation4

Før selve operationen lægges en smertefri bedøvelse, så du er 100 % smertefri under hele indgrebet. Der lægges et lille fint snit i tandkødet, så vi får adgang til knoglen. Herefter bores der et lille hul i den yderste del af knoglen lige ud for tandens rødder. En lille del af rodens spids fjernes, og rodkanalens inficerede væv renses ud med ultralyd. Efterfølgende skal roden lukkes til igen, den forsegles med et biokompatibelt materiale kaldet Super-EBA, og der afsluttes med et par sting, hvor snittet blev lagt. Hele indgrebet tager en lille time, men det kan variere efter kompleksiteten og tandens placering.

Rodspidsamputation 5
Rodspidsamputation 6

EFTER BEHANDLINGEN

Det er helt normalt at kunne føle lidt ubehag og milde smerter efter et kirurgisk indgreb. Kæbekirurgen udleverer smertestillende medicin efter operationen til at mildne symptomerne.

Det opererede område skal holdes så rent som muligt i ugerne efter operationen, især efter måltider. Sammen med den smertestillende medicin udleveres også klorhexidin. Der skal skylles med klorhexidin 3 gange dagligt i minimum én uge. Det er vigtigt, at tandpasta ikke anvendes i den uge, hvor der skylles med klorhexidin. Tandpasta stopper klorhexidins virkning. Samtidig er det også vigtigt, at der ikke spises 2 timer før/efter skylning med klorhexidin.

En måned efter indgrebet bør alle gener og smerter være aftaget og helingsprocessen være fuldstændig.

Risici

Har samme tand tidligere fået en rodspidsamputation, er succesraten for behandlingen lav. Ligeledes er prognosen lavere ved tænder med knogletab (Paradentose).

Bløder det efter operationen, kan denne standes ved at der lægges kompres med en gazetampon på området. I nogle tilfælde, oplever patienter nedsat følelse i den opererede region, men oftest forsvinder dette indenfor et par måneder.

Har du brug for en rodspidsamputation? Det kan være svært at vide om dette er tilfælde. Hvis du har mistanke om, at din rodbehandling ikke er gået så godt som forventet, kan en rodspidsamputation måske være løsningen.

Bestil en tid til forundersøgelse

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid
Tandlægerne på Østerbro