Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Porcelænsfacader også kendt som tandfacader

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Hos Tandlægerne på Østerbro har vi stor erfaring med at lave porcelænsfacader. For at sikre et helt ideelt resultat, kræver det et veletableret og tæt samarbejde mellem en tandlæge, som har stor erfaring med at lave porcelænsfacader og en særlig dygtig tandtekniker. Da indikationen for at lave netop denne type af behandling er kosmetisk, er det yderst vigtigt, at slutresultatet bliver helt perfekt.

Porcelænsfacader er en kosmetisk tandbehandling, hvor en ”skal” eller ”tandforside” af tandfarvet porcelæn eller plast placeres over forsiden på dine tænder for at korrigere slidt tandemalje, uensartede tænder, multiple fyldninger, forkert placerede tænder, mellemrum, misfarvninger små brud og revner.

Selvom porcelænsfacader falder i kategorien kosmetisk tandpleje, fordi de kan være med til at skabe et lyst smil med perfekt ensartede og harmonisk formede tænder, kan porcelænsfacader også være med til at beskytte overfladen af skadede tænder og eventuelt være med til at eliminere behovet for mere omfattende behandling. Andre fordele ved en facadebehandling inkluderer med til at skabe et lyst smil, god holdbarhed, forbedret fremtoning af smilet, og behovet for fjernelse af kun lidt eller ingen sund tandsubstans sammenlignet med kronebehandling.

Kosmetisk tandpleje

Hvornår laver manPorcelænsfacader?

Hvornår er porcelænsfacader den rigtige løsning?

Når der fjernes noget af den naturlige tandsubstans, er det en permanent og irreversibel proces, derfor foretrækker en tandlæge altid den mindst invasive løsning først. Hvis dine naturlige tænder er velfungerende og æstetisk tilstrækkelige, er porcelænsfacader formentlig ikke den rette løsning for dig.

Derimod hvis du har et tandsæt præget af mange gamle fyldning, kedelige og misfarvet tænder kan din behandling inkludere porcelænsfacader. Porcelænsfacader har en levetid på ca. 10-15 år og har mulighed for at forbedre udseende af din mund, smil og andre ansigtstræk, som understøttes af ordentligt formede tænder.

Ofte vil din tandlæge forsøge sig med at lave en tandblegning, for at se om dette kan løse dit kosmetiske problem. En tandblegning er en minimal invasiv behandling, hvorfor det vil være en fordel hvis patienten kan stille sig tilfreds med denne prisbillige og ufarlige behandling. Eventuelt er det mere fordelagtigt for en patient at få rettet tænder med Invisalign frem for en behandling med porcelænsfacader.

Hvordan beskyttes og behandles porcelænsfacader:

Man skal være påpasselig med sine porcelænsfacader, da de trods deres store styrke kan knække. Din tandlæge kan eventuelt bede dig om at undgå afbidning af meget hårde fødeemner såsom gulerødder etc. Derudover vil tandlægen i nogle tilfælde anbefale natlig brug af bidskinne, særligt i de tilfælde hvor patienten skærer tænder (brukser).

Derudover behandles tænderne som var det dine egne med flittig brug af tandtråd og tandbørstning, som begge kan være med til at forlænge levetiden af dine porcelænsfacader.

Prisen for porcelænsfacader:

Prisen for porcelænsfacader varierer mellem kr. 5500,- til 6.500,- pr. tand alt afhængig efter hvilken porcelænsspecialist der benyttes.

Selvom prisen på porcelænsfacader kan virke meget kostbar, er patienter altid meget tilfredse med deres resultat og føler at glæden ved behandlingen opvejer omkostningen.

Kosmetisk plast 2
Kosmetisk plast

Konsultation til porcelænsfacader og behandlingsplanlægning:

For at afgøre om du er en god kandidat til porcelænsfacader, ønsker vi hos Tandlægerne på Østerbro, at du først får lavet en grundig undersøgelse af din orale sundhedstilstand, og først herefter konsulteres med henblik på facadebehandling. Til den endelige konsultation gennemgås alle behandlingsmuligheder, hvor der diskuteres fordele og ulemper. Da en behandling med porcelænsfacader involverer præparation af tanden, som er en irreversibel behandling, er det vigtigt at din tandlæge diskuterer alle alternativer, der kan løse det kosmetiske problem, men med minimal eller ingen påvirkning af sund tandsubstans.

Hvis du og din tandlæge beslutter Jer for at en behandling med porcelænsfacader er den bedste behandling, skal dine tænder nøje gennemgås med henblik på udarbejdning af en behandlingsplan.

Under din konsultation for porcelænsfacader, forventes det at du aktivt deltager i processen, der kaldes ”smile design”. Her designes dit endelige smil, hvor du skal tage stilling til, hvilket udtryk du ønsker med hensyn til: form af tænderne, bredde, længde, porcelænsfacadernes farve. Ved aktivt at deltage er du med til at sikre at porcelænsfacaderne bliver præcist, som du ønsker dem. Det er derfor vigtigt at din tandlæge forstår hvad dine ønsker og forventninger er til behandlingen. Det er ofte en stor hjælp, hvis du som patient kan finde nogle billeder af tænder, som du synes er smukke.

Porcelænsfacader sort/hvid
Porcelænsfacader sort/hvid closeup
Porcelænsfacader lavet af Tandlæge Søren Sehested

Selve behandlingen med porcelænsfacader

Farveprøve hos tandteknikeren

Behandlingen med porcelænsfacader er et tæt samarbejde mellem porcelænsspecialisten hos dentalteknikeren og din tandlæge.

Før du møder hos tandlægen, skal du besøge tandteknikeren. Tandteknikeren skal tage en farveprøve for at finde den præcise farve til dig. Der er faste retningslinjer fra tandlægen, bestemt efter grundig samtale med dig, som tandteknikeren skal følge. Dog er det vigtigt, at du hos tandteknikeren igen beskriver den tandfarve du ønsker. Der vil blive taget billeder og skrevet mange noter til de mange farver, der skal spille sammen i den endelige porcelænsfacade.

Det at arbejde med porcelæn er en kunstart, på lige fod som hvis man lavede krukker eller anden kunst. Der er kun ganske få i Danmark, som vi hos Tandlæger på Østerbro, der er dygtige nok til at varetage dette håndelag. Det er altafgørende at resultatet bliver perfekt, når der er tale om en kosmetisk behandling. Her tillader hverken tandlæge eller patient intet mindre end perfektion.

Beslibningen (præparationen) hos tandlægen

Behandlingen med porcelænsfacader tager oftest ca. 2 uger.

Syreskade
Porcelænsfacade

Der er adskillige trin i behandling med porcelænsfacader. Først vil din tandlæge med en meget fin lille nål lægge lidt lokalbedøvelse, som skal sikre 100% smertefrihed hele vejen igennem behandlingen. Dine tænder bliver beslebet let (præpareret) efter den plan, som din tandlæge har (prep-guide). Din tandlæge besliber tænderne alt efter hvad der ønskes. Skal tanden trækkes længere ind i tandrækken, bliver man nødt til at slibe mere tand væk for at få plads til porcelænet. Generelt kan siges, at til porcelænsfacader beslibes tænderne minimalt.

Efter præparationen af tænderne skal der tages et aftryk i et blødt materiale, der hærder på ca. 5 minutter. Ligeledes tages der aftryk af den modsidige kæbe samt et aftryk, hvor du bider godt sammen.

Disse aftryk sendes til en tandtekniker, som skal producere porcelænsfacaderne.

Da det tager tandteknikeren 2 uger at lave porcelænsfacaderne, bliver du nødt til at få nogle midlertidige facader (provisorier) på tænderne. Provisorierne er udført i et plastmateriale, som ikke har den store holdbarhed, og er heller ikke æstetisk perfekte. Provisoriet muliggør dog, at du kan fortsætte dit liv som normalt, uden at dine omgivelser kan se, at du er i gang med en større tandbehandling.

Mens du går i provisoriefasen, skal du i den grad skåne tænderne, da de er meget skrøbelige. Du skal ikke afbide med dem ej heller spise fødeemner med stærke farvestoffer, da de er meget modtagelige for farve. Eksempelvis vil karry gøre provisorierne gule. Tænderne kan børstes forsigtigt, men der må ikke bruges tandtråd indtil de endelige porcelænsfacader er cementeret.

14 dage senere (Hos tandteknikeren)

Samme dag som du skal have porcelænsfacaderne cementeret, skal du op til tandteknikeren først. Tandteknikeren har lyttet til både tandlægens og ikke mindst dine ønsker om, hvordan porcelænsfacaderne skal se ud.

Først fjernes de midlertidige plastfacader (provisorierne), hvorefter de endelige porcelænsfacader prøves på tænderne.

Her er det meget vigtigt både for tandteknikeren og dig at have de allermest kritiske ”briller” på. Det er her alle korrektioner skal rettes. Det vil altså sige, at hvis der er små rettelser mht. farve, form eller hvilke som helst andre korrektioner, så er det her det skal siges. Tandteknikeren er professionel og tager det ikke som kritik. Hele teamet; tandlæge såvel som tandteknikeren arbejder kun med et mål i sigte, og det er et perfekt resultat. Tandteknikeren har formentlig også selv rettelser, der skal laves.

Nu ændrer tandteknikeren de små rettelser, som der end måtte være, og porcelænsfacaderne males en sidste gang. Hele denne proces kan godt tage nogle timer, så det er vigtigt, at du har sat god tid af.

Samme dag hos tandlægen

Når du kommer ind til din tandlæge, har du selv porcelænsfacaderne med fra tandteknikeren. Tandlægen lægger igen en lille bedøvelse for at sikre, at det bliver en behagelig proces at få facaderne cementeret.

Dit provisorium fjernes igen, og din tandlæge prøver alle facaderne på for at sikre sig, at tandlægen også synes, at det er et helt perfekt slutresultat.

Hvis der er fuldt tilfredshed renses tænderne grundigt, hvorefter hele området tørlægges, da der er en nultolerance for fugt i cementeringsfasen. Herefter cementeres porcelænsfacaderne en efter en, og al overskud fjernes.

Tandkødet kan være lettere generet i de første par dage, hvorefter det vil hele helt op igen og se smukt og lyserødt ud, og lægge sig flot op ad porcelænsfacaderne.

Tænderne er klar til brug med det samme, og kan bruges som var det dine naturlige tænder, og du kan derfor straks nyde dit nye smukke smil.

Hvordan skal jeg behandle mine porcelænsfacader?

Porcelænsfacader er stærke og holdbare og har vist at kunne holde i rigtig mange år, førend de skal skiftes. Det er vigtigt, at du går regelmæssigt til tandlæge/tandplejer til undersøgelser og tandrensninger for at bevare din orale sundhed og langtidsholdbarhed af dine porcelænsfacader.

Der er altid, som med andre porcelænsrestaureringer (kroner, broer, indlæg og onlay), risiko for, at der kan slås en flig af porcelænsfacaden, eller at den helt kan knække. En skadet porcelænsfacade kan ikke repareres, en sådan skal skiftes.

For at reducere risikoen for at der sker skader med dine porcelænsfacader, er det vigtigt ikke at bide eller tygge i hårde ting såsom nøddeskaller, knogler, og heller ikke bruge dem til at åbne poser eller bide tape over. Din tandlæge kan også anbefale dig at undgå afbidning af f.eks. gulerødder.

Ellers skal du blot børste dine tænder grundigt som du plejer og bruge tandtråd. Pas på med ikke at brug en for slibende tandpasta. Da porcelænsfacader er blankpoleret, er de ikke særligt modtagelige for misfarvning ved indtagelse af farvede mad- og drikkevarer, når behandlingen er endeligt afsluttet. Ikke desto mindre anbefaler man, at der børstes efter indtagelse af rødvin, kaffe, te eller sodavand.

Læs hvad vores patienter synes om os

Vores tandlæger har årelang erfaring med at lave tandfacader. Kontakt os her og hør nærmere.

Bestil tid her

Tandlægerne på Østerbro