ProteserErstatning for manglende tænder
Vi har åbent i dag fra 08:00 - 17:00
Bestil tidSkal du have udført en tandprotese? Så få hjælp af vores dygtige behandlere. Bestil en tid til forundersøgelse og hør mere.
Hvad skal man vælge?
Skal det være en delprotese, helprotese eller findes der måske et bedre alternativ i form af implantat- eller brobehandling? Hos Tandlægerne på Østerbro udfører vi forskellige former for proteser. Det kan derfor være en god ide, at kontakte os for at høre nærmere om, hvad der giver mest mening i forhold til dig og dine tænder.
På denne side er det også muligt at læse meget mere om de forskellige proteser og deres virkning.
DELPROTESE
Mistes én eller flere tænder, kan der opstå problemer med at tygge, tale, udseendet, samt det kan være socialt og psykisk hæmmende. Har man ikke økonomisk mulighed for implantat- eller brobehandling, kan en mulig løsning, på en erstatning af de tabte tænder, være en aftagelig tandprotese. Da det ikke er alle tænder, som er mistet, snakker man om en delprotese, også kaldet unitor. En unitor laves for at forbedre funktionen (tygge og tale), at hindre dysfunktion (at resterende tænder ikke flytter sig) samt af æstetiske årsager.
En unitor består af et støbt metalstel og akryltænder i samme farve som de resterende tænder. Tænderne er fæstnet i lyserødt akryl, som ligner tandkødet. For at protesen kan sidde godt fast, har den bøjler og støtter, der griber fast om de tilbageblivende tænder.
Metalstellet er støbt i en stærk metallegering, der består af cobolt og krom. Denne legering kan laves meget tynd og er stadig stærk, hvilket gør, at protesen generer mindst muligt. I underkæben støtter protesen på gummerne og evt. fortænderne eller lige under fortænderne, mens den i ganen også har et større eller mindre metalstel i ganen.
Før i tiden fik mange patienter erstattet deres tandtab med delproteser, men i dag vælges hyppigere andre løsninger i form af fast protetik, som en bro eller tandimplantater.
HELPROTESE
Har man mistet alle sine tænder eller er de tilbageværende tænder så dårlige, at de ikke kan besvares, er der mulighed for at erstatte de manglende tænder med en helprotese, tidligere kaldt gebis. En helprotese erstatter alle tænderne med protesetænder. Disse sidder fast i protesens lyserøde akryl. Tænder og akryl udformes og placeres, så det ser så naturligt ud som muligt. Man kan efterligne de gamle tænder og stille protesetænderne op med små skævheder, misfarvninger og evt. guldkroner, hvilket vil gøre det svært for andre at se, at det ikke er egne tænder.
Protesens bagside passer fuldstændig til gummerne, hvor den nærmest suges fast til, så den bliver siddende. I underkæben dækker protesen kun gummerne, mens den i overkæben også dækker det meste af den hårde gane.
I nogle tilfælde vil patienter føle sig generet af en helprotese, dette også selvom det er en veludført og velfungerende protese. Her er det muligt at lave en implantatunderstøttet helprotese, hvor proteserne fæstnes til kæben og sidder stabilt fast.
IMPLANTATUNDERSTØTTEDE PROTESER
(FASTE PROTESER)
I tilfælde af at en protese sidder alt for løst, er det, hos Tandlægerne på Østerbro, en mulighed at anvende tandimplantater til at fæste protesen til kæben, via et særligt kliklås-system. Implantatet vil fungere som en ”kunstig rod”, som smertefrit skrues ned i kæbeknoglen. 3-6 måneder efter implantatet er sat i kæbeknoglen, er det helet op og må belastes. Dvs. implantatet har opnået sin nødvendige styrke, og man kan herefter sætte en klik-lås til protesen oven på implantatet. For at kunne fæstne en protese, skal man som tommelfingerregel have fire implantater i overkæben, hvor det i underkæben ofte er nok med to implantater.
Et implantat er lavet i metallet titanium, et grundstof som kroppen er meget biokompatibel overfor. Dette vil sige, at kroppen ikke frastøder metallet, men lader det integrere i kæbeknoglen, så det kommer til at sidde rigtigt godt fast. Selve implantatet har en ru overflade, hvilket bidrager til yderligere god integration og knogleindvækst omkring implantatet. Der sidder et gevind i den nederste del af implantatet, som bliver skruet fast i knoglen. Dette gevind skaber den primære stabilitet, hvilket er afgørende for implantatets overlevelse og integration i kæbeknoglen.
STATISTIK OG PROGNOSER
En implantatbehandling er en sikker og forudsigelig behandling, hvor langt størstedelen af implantater har en lang holdbarhed. Parodontose omkring implantatet er en af de hyppigste årsager til, at et implantat kan mistes. Når der er parodontose omkring et implantat, kaldes det for periimplantitits. Denne sygdom er forårsaget af aggressive bakterier, der sætter sig under tandkødsranden, langs med implantatet. Disse bakterier forårsager betændelse, hvilket kan føre til tab af knogle omkring implantatet, og dermed øge risikoen for, at det mistes. Tabet af implantater ses hyppigst hos storrygere. Opretholdelse af en god mundhygiejne omkring implantatet er afgørende at opnå lang holdbarhed.
Hen over en 10-årig periode er det omkring 97% af indsatte implantater, som erstatter én tand, der fortsat er intakte.
BEHANDLING MED IMPLANTATUNDERSTØTTET HELPROTESER
Indledende foretages en grundig forundersøgelse med røntgenoptagelser og samtaler med kæbekirurgen omkring behandlingen. Herefter aftales en dato for operation til indsættelse af implantat. Patienten vil skulle indtage et antibiotikum inden operationen (Penicillin/Bioclavid), som vil blive udleveret på recept.
Operationsdagen
Operationsdagen starter ud med, at der indledningsvist lægges en effektiv, smertefri bedøvelse. Efterfølgende skyller patienten sin mund i klorhexidin af 2 gange i 1 minut.
For at forberede klinikken til operationen, vil der blive dækket sterilt op, for at kunne bevare operationsområdet fri for baktier. Denne forberedelse kan opleves som overvældende, men ikke desto mindre er den nødvendig for at kunne mindske risikoen for infektion. Patienten vil blive iklædt en hue og vil ligeledes blive afdækket med et sterilt grønt klæde. Tandlægen og klinikpersonalet vil blive iklædt sterile kåber, handsker, hue, mundbind og briller.
Operationen vil blive indledt med, at tandlægen lægger et lille fint snit. Dette snit vil hjælpe til, at tandkødet forsigtigt kan skubbes til side og området ved knoglen, hvor implantatet skal sidde, vil blive blottet. Ved brug af 4-5 forskellige bor, som er tilpasset patientens behov, vil tandlægen bore ned i kæbeknoglen for at skabe plads til implantatet. Intet af dette vil patienten kunne mærke.
Herefter vil implantatet blive skruet ned i kæbeknoglen. Forboringen af de små huller, vil være med til at skabe stabilitet for implantatet i det moment det isættes, da det vil sørge for at implantatet bliver fikseret. Implantatkraven kommer til at sidde i niveau med den øvrige kæbeknogle efter det er skruet i.
Til at lukke implantatet isættes en lille “dækskrue” i dets indre skruegang. Herefter skylles operationsområdet og der vil blive lagt få sting, der vil sikre en god heling af slimhinden over implantatet.
Efterfølgende vil tandlægen gennemgå en grundig vejledning i, hvordan patienten skal forhold sig efter operationen, samt hvordan mundhulen bedst holdes ren. Patienten vil få udleveret smertestillende medicin og klorhexidin, som munden skal skylles med 3 gange dagligt i minimum én uge.
Selve dækskruen, der er placeret over den indre skruegang vil blive fjernet, hvorefter der vil blive taget et aftryk til den nye protese. Aftrykkene sendes til tandtekniker. 1-2 uger efter, vil tandlægen modtage den nye protese.
Når patienten kommer til udlevering af protesen, sættes først en opbygning (abutment) ned i implantatets indre skruegang. Denne opbygning har en kugleform, som passer præcis til protesens kliklås på undersiden. Protesen kan nu klikkes på implantaterne og vil dermed sidde helt fast og stabilt, uden risiko for, at den falder ud.
Skal du have udført en tandprotese? Så få hjælp af vores dygtige behandlere.