Spring til indholdet

Tandstikkerog mundhygiejne


Læs her om brug af tandstikker som hjælpemiddel til god mundhygiejne

Tandstikker består ofte af en blød træsort (balsa- eller birketræ) og det anbefales at anvende de tandstikkere, som er udformet som en trekantet kile med spids ende. De er designet, så de kan komme ind i de smalle mellemrum mellem tænderne.

Tandstikker anvendes efter et måltid eller andre tidspunkter på dagen, hvor man ønsker at fjerne madrester og plak mellem tænderne.

Tandstikkens spids fugtes i munden og vendes med den flade side ned mod tandkødet. Den føres forsigtigt ind i mellemrummet mellem to tænder, og der støttes med fingrene på nabotænder, kind eller hage. Med forsigtige bevægelser føres tandstikken ud- og ind i mellemrummet 5-8 gange i kontakt med tandkødet og tandens flader. Herved fjernes madrester, tændernes flader renses og tandkødet masseres. Er det større mellemrum, rengøres hver tandflade for sig.

Tandstikkerne er særligt effektive hos folk med større mellemrum og især til patienter, som lider af parodontose med tilbagetrukket tandkød og fordybede tandkødslommer. Stikkerne bør kun anvendes, hvor der er tilstrækkeligt med plads, så de kan bevæges frit rundt. Der må ikke presses for hårdt ind mellem tænderne.

De hyppigste fejl ved brug af tandstikker er:

  • At vende stikken forkert. Den spidse kant(”æggen”) skal vende væk fra tandkødet
  • At spidsen ikke fugtes og der ikke anvendes fingerstøtte. Dette betyder, at stikken let knækker.
  • Der anvendes små ”pillende” bevægelser, så det kun er madrester i mellemrummet, som fjernes, men plakken på tandfladen fjernes ikke helt.

 

Høj kvalitet til lave priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Har du nogle spørgsmål til mundhygiejne og brug af tandstikker, eller er det blot ved at være lang tid siden sidste tandlægebesøg, kontakt os da her

Bestil tid og få en snak