Spring til indholdet

ProteserErstatning for manglende tænder


Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Bestil tid

Skal du have udført en tandprotese? Så få hjælp af vores dygtige behandlere. Bestil en tid til forundersøgelse og hør mere.

Hvad skal man vælge?

Skal det være en delprotese, helprotese eller findes der måske et bedre alternativ i form af implantat- eller brobehandling? Hos Tandlægerne på Østerbro udfører vi forskellige former for proteser. Det kan derfor være en god ide, at kontakte os for at høre nærmere om, hvad der giver mest mening i forhold til dig og dine tænder.

På denne side er det også muligt at læse meget mere om de forskellige proteser og deres virkning.


DELPROTESE

Mistes én eller flere tænder, kan der opstå problemer med at tygge, tale, udseendet, samt det kan være socialt og psykisk hæmmende. Har man ikke økonomisk mulighed for implantat- eller brobehandling, kan en mulig løsning, på en erstatning af de tabte tænder, være en aftagelig protese. Da det ikke er alle tænder, som er mistet, snakker man om en delprotese, også kaldet unitor. En unitor laves for at forbedre funktionen (tygge og tale), at hindre dysfunktion (at resterende tænder ikke flytter sig) samt af æstetiske årsager.

En unitor består af et støbt metalstel og akryltænder i samme farve som de resterende tænder. Tænderne er fæstnet i lyserødt akryl, som ligner tandkødet. For at protesen kan sidde godt fast, har den bøjler og støtter, der griber fast om de tilbageblivende tænder.

Metalstellet er støbt i en stærk metallegering, der består af cobolt og krom. Denne legering kan laves meget tynd og er stadig stærk, hvilket gør, at protesen generer mindst muligt. I underkæben støtter protesen på gummerne og evt. fortænderne eller lige under fortænderne, mens den i ganen også har et større eller mindre metalstel i ganen.

Før i tiden fik mange patienter erstattet deres tandtab med delproteser, men i dag vælges hyppigere andre løsninger i form af fast protetik, som en bro eller tandimplantater.

Protese
Proteser

HELPROTESE

Har man mistet alle sine tænder eller er de tilbageværende tænder så dårlige, at de ikke kan besvares, er der mulighed for at erstatte de manglende tænder med en helprotese, tidligere kaldt gebis. En helprotese erstatter alle tænderne med protesetænder. Disse sidder fast i protesens lyserøde akryl. Tænder og akryl udformes og placeres, så det ser så naturligt ud som muligt. Man kan efterligne de gamle tænder og stille protesetænderne op med små skævheder, misfarvninger og evt. guldkroner, hvilket vil gøre det svært for andre at se, at det ikke er egne tænder.

Protesens bagside passer fuldstændig til gummerne, hvor den nærmest suges fast til, så den bliver siddende. I underkæben dækker protesen kun gummerne, mens den i overkæben også dækker det meste af den hårde gane.

I nogle tilfælde vil patienter føle sig generet af en helprotese, dette også selvom det er en veludført og velfungerende protese. Her er det muligt at lave en implantatunderstøttet helprotese, hvor proteserne fæstnes til kæben og sidder stabilt fast.

Nye tænder 2
Nye tænder gebis

IMPLANTATUNDERSTØTTEDE PROTESER

(FASTE PROTESER)

I tilfælde af at en protese sidder alt for løst, er det, hos Tandlægerne på Østerbro, en mulighed at anvende tandimplantater til at fæste protesen til kæben, via et særligt kliklås-system. Implantatet vil fungere som en ”kunstig rod”, som smertefrit skrues ned i kæbeknoglen. 3-6 måneder efter implantatet er sat i kæbeknoglen, er det helet op og må belastes. Dvs. implantatet har opnået sin nødvendige styrke, og man kan herefter sætte en klik-lås til protesen oven på implantatet. For at kunne fæstne en protese, skal man som tommelfingerregel have fire implantater i overkæben, hvor det i underkæben ofte er nok med to implantater.

Et implantat er lavet i metallet titanium, et grundstof som kroppen er meget biokompatibel overfor. Dette vil sige, at kroppen ikke frastøder metallet, men lader det integrere i kæbeknoglen, så det kommer til at sidde rigtigt godt fast. Selve implantatet har en ru overflade, hvilket bidrager til yderligere god integration og knogleindvækst omkring implantatet. I den nederste del af implantatet sidder et gevind, som skruer sig fast i knoglen og giver primær stabilitet. Denne primære stabilitet er afgørende for implantatets overlevelse og integration i kæbeknoglen.

STATISTIK OG PROGNOSER

En implantatbehandling er meget forudsigelig og sikker, hvor der er en utrolig høj overlevelsesrate. Den hyppigste årsag til at implantater mistes er, at der udvikles parodontose omkring implantatet. Når der er parodontose omkring et implantat, kaldes det for periimplantitits. Sygdommen forårsages af aggressive bakterier, som kravler ned under tandkødsranden, ned langs implantatet og forårsager betændelse, som fører til knogletab omkring implantatet, hvormed det kan mistes. Det er oftest hos storrygere, at der ses tab af implantater. Det er især vigtigt at opretholde en rigtig god mundhygiejne omkring implantatet, hvilket vil forbedre overlevelsen.

Set over en 10-årig periode er ca. 97 % af indsatte implantater, som erstatter én tand, stadig i funktion.

BEHANDLING MED IMPLANTATUNDERSTØTTET HELPROTESER

Indledende foretages en grundig forundersøgelse med røntgenoptagelser og samtaler med kæbekirurgen omkring behandlingen. Der aftales en dato for operation til indsættelse af implantat. Der udleveres en recept på et antibiotikum (Penicillin/Bioclavid), som skal indtages før operationen.

Operationsdagen

På operationsdagen lægges først en effektiv og smertefri bedøvelse. Patienten skal herefter skylle sin mund i klorhexidin 2 gange i 1 minut.

Klinikken gøres klar til operation og dækkes derfor sterilt op, så der er helt fri for bakterier i operationsområdet. Det hele kan virke lidt voldsomt, men det tjener til det formål, at infektion minimeres, så helingen bliver så optimal som muligt. Patienten får hue på og afdækkes med et sterilt grønt klæde. Tandlægen og klinikpersonalet har sterile kåber, hue, handsker, briller og mundbind på.

Operationen begynder med, at tandlægen lægger et fint lille snit, så tandkødet kan skubbes forsigtigt til side, så knoglen bliver blottet i det felt, hvor implantatet skal indsættes. Herefter bores med ca. 4-5 forskellige bor ned i kæbeknoglen alle med den rette længde og varierende diameter. Intet af dette mærker patienten.

Implantatet skrues nu ned i kæbeknoglen. Den mindre diameter af forudboringen sikrer, at implantatet får den ønskede øjeblikkelige stabilitet (primær stabilitet), så det sidder fast i knoglen og fixeres. Når implantatet er skruet korrekt ned i kæbeknoglen med en bestemt kraft, vil implantatkraven sidde i niveau med den øvrige knogle og implantatet lukkes ved, at en lille ”dækskrue” skrues ned i implantatets indre skruegang. Herefter skylles operationsfeltet  og der lægges et par sting, som sikrer god heling af slimhinden hen over implantatet.

Tandlægen vil efterfølgende give en grundig vejledning i, hvordan man skal forholde sig efter operationen og om, hvordan der skal holdes rent i mundhulen. Der udleveres smertestillende medicin samt klorhexidin, som patienten skal skylle med 3 gange dagligt i minimum én uge.

Bagsværd akut

Dækskruen, som sidder over den indre skruegang, fjernes og der tages et aftryk til den nye protese. Aftrykkene sendes til tandtekniker. 1-2 uger efter, vil tandlægen modtage den nye protese.

Når patienten kommer til udlevering af protesen, sættes først en opbygning (abutment) ned i implantatets indre skruegang. Denne opbygning har en kugleform, som passer præcis til protesens kliklås på undersiden. Protesen kan nu klikkes på implantaterne og vil dermed sidde helt fast og stabilt, uden risiko for, at den falder ud.

Skal du have udført en tandprotese? Så få hjælp af vores dygtige behandlere.

Du kan bestille en tid til at få en tandprotese her